17. mai må feires annerledes i år

– Over hele landet jobber nå 17. mai-komitéene med å planlegge en annerledes feiring av grunnlovsdagen, og jeg er imponert over arbeidet de gjør. Koronasituasjonen vil gjøre feiringen i år mer dempet, men også i 2020 skal vi feire Grunnloven, folkestyret, fred og frihet på en minneverdig måte, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja.

Fredag meldte Strandbuen at den tradisjonelle 17. mai-feiringen i Strand kommune også er avlyst.

De nasjonale smittevernrådene gjør at barnetogene slik vi kjenner de ikke kan gjennomføres i år. Det samme gjelder større feiringer på grendehus og skoler.

Lokale musikkorps kan spille og marsjere om det ikke følger mennesker bak eller står mange tilskuere langs veien. Musikantane må holde to meters avstand til alle kanter.

Flaggheising og kransenedlegging kan gjennomføres med en mindre mengde tilskuere. Disse rådene gjelder frem til 4. mai. Da vil vi komme tilbake med en endelig rettledning for 17. mai-feiringen i 2020.     

– Når jeg de siste ukene har vært i kontakt med 17. mai-komitéer rundt om i landet, blir jeg imponert over kreativiteten og samarbeidet lokalt. Jeg kjenner meg trygg på at feiringen er i de beste hender, og sammen vil vi presentere planer, forslag og ideer den 27. april, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja.

Felles nasjonalsang

Klokken 13:00 på nasjonaldagen blir det salutt fra ni av Forsvarets anlegg, fra Fredriksten festning i sør til Vardøhus festning i nord. Kultur- og likestillingsministeren inviterer alle til å være med på å synge «Ja, vi elsker dette landet» sammen, rett etter salutten.

I år vil trolig flere enn vanlig feire dagen hjemme. Og begge allmennkringkasterene er godt i gang med å planlegge sendinger fra heile landet.

– Etter å ha snakket både med NRK og TV2 om planene de har for markeringen, er jeg overbevist om at det blir fullt mulig å oppleve nasjonal høytidsstemning også hjemme fra sofaen, avslutter kultur- og likestillingsministeren.

Legg igjen en kommentar