3324 turer med bysyklene i Strand – Fantastisk utvikling, sier Kolumbus

Bruken av bysykler har eksplodert. I 2020 hadde bysykkelen en økning på 158 prosent sammenlignet med året før i de kommunene som da hadde bysykler. Strand er en av tolv kommuner i Rogaland som nå har lagt til rette for bysykler.

I Strand ble det totalt 3324 leide turer med bysykkel i kommunen i 2020.

I Strand er det mulig å hente og levere bysykler på 5 ulike steder, noe som gjør det enkelt å flytte seg rundt på sykkel. Samtidig ønsker flere politikere å legge til rette for enda flere ladestasjoner og sykler i tiden fremover.

Ny og bedre

Den nye bysykkel-ordningen ble lansert 3. februar 2020. Da ble danske bysykler byttet ut med spesialdesignede norske bysykler, tilpasset vår region med bakker, vær og vind. Gjennom Kolumbus billettapp har man nå mulighet til å reise både med buss, tog, båt og bysykkel i en og samme billett.

– Bysykkelen er veldig populær og ble godt mottatt fra første dag, sier Elisabeth Tostensen, kommunikasjonsrådgiver i Kolumbus.

Først i verden

Bysyklene blir ofte brukt som første eller siste del av en reise, og skal gjøre det enklere å bevege seg fra dør til dør uten å bruke privatbilen. Rogaland er den første regionen i verden til å ha elektriske bysykler inkludert i kollektivtilbudet.

– Kolumbus ønsker å gjøre det sømløst å reise på tvers av kommunegrenser. Vi er derfor glade for å ha tolv kommuner med på ordningen, sier Tostensen.

Nær to leide turer per døgn

I 2020 var det totalt 3324 leide turer fordelt på de 10 syklene utplassert i Strand kommune. Fire sykler ble utplassert på nyåret i 2020 mens ytterligere seks kom på plass sommeren 2020. Syklene er foreløpig kun plassert på Jørpeland, men det er stor interesse blant lokalpolitikerne for å utplassere sykler både på Solbakk og Tau.

På Jørpeland er syklene plassert følgende steder:

Resahagen Gaupevegen 6, 4100 Jørpeland
Folkets Hus Rådhusgaten 9, 4100 Jørpeland
Jørpelandsvågen Direktør Sæthersgate 1, 4100 Jørpeland
Avanti Jøssangvegen 7, 4100 Jørpeland
Skjersvigå Jørpelandsvegen 153, 4100 Jørpeland

Fordelt på de 10 utplasserte syklene så tilsvarer antall leide turer i 2020 nær 2 turer per sykkel per døgn i Strand.

Tostensen forteller også at samtlige ladestasjoner i Klimasatsavtalen er utplassert i Strand. Men hun sier også at når det gjelder plassering av ladestasjoner er det noe vi gjør i samarbeid med kommunene, og er noe som kommunene i stor grad bestemmer selv.

Kan bli flere sykler i Strand i fremtiden

Vareordfører Bjørn Aril Veland forteller iRyfylke at det i møter med Kolumbus har blitt trukket frem Tau som et godt egnet sted for nye sykler og ladestasjoner. Sykler på Tau vil være et godt supplement til bussen, spesielt når det av og til er venting på Solbakk, sier han.

Varaordfører Bjørn Aril Veland. Foto: Privat

Veland forteller at det har det vært knapphet på antall sykler, også til de kommunene som har kjøpt flere. Dette skyldes blant annet leveranseproblemer fra Kina i forbindelse med covid.

Nå mener jeg å huske at vi skulle vente på evalueringen av prosjektet og se om vi som kommune må kjøpe inn flere sykler og ladestasjoner sammen med Kolumbus, sier Veland som regner med at dette blir et budsjett spørsmål til høsten.

Selv mener Veland at avstanden mellom Tau og Solbakk er ideell for el-sykler, og håper dette er noe Kolumbus vil prioriterer i tiden fremover.