Arkivdykk: Jørpeland sentrum, den endeløse diskusjonen om hva som kan gjøres for å skape mer liv

Jørpeland sentrum, den endeløse diskusjonen om hva som kan gjøres for å skape mer liv alle andre dager en Strandadagene/Haustmarken mm.

Forslag i utformingskonkurranse for Nye Nytorget i Stavanger

Jørpeland sentrum kan på mange måter sammenlignes med Nytorget og Pedersgata i Stavanger. Nytorget kan bade i folk under forskjellige arrangementer, men er ellers folktomt. Pedersgata mellom St. Petri Kirka og Bratteberggata er ca 500mtr lang og på denne distansen er det et hav av butikker og utsalgssteder. Selv om Nytorget ble opprettet som et hestetorg og for å avlaste Torget og det gamle hestetorget (domkirkeplassen/Laugmannsgata) så er det mye folk i Stavanger og dermed fullt mulig med flere torg. Dette viser Stavanger nå med å «totalrenovere» Nytorget, torg som bygninger skal fornyes.

Veileder for byutvikling fra 2005, allé med trerekker

På Jørpeland ble det i 2005 lagt frem et plan utkast som veileder sentrumsutvikling på Jørpeland. Her foreslås for eksempel å plante en allé med trerekker fra Verkshotellet til Rådhuset. Det skrives at dette vil stramme opp og forsterke gateløpet samt klart definere hvor handelssentrum begynner å slutter.

Veileder for byutvikling fra 2005

Ser du dette i sammenheng med den pågående diskusjonen og utprøving av gå gate i sentrum så hadde dette vært en genial idé.

Torghandel på Jørpeland

Slik som gågate har blitt diskutert politisk så mener mange at om dette skal gjøres må det gjøres skikkelig. En midlertidig utprøving 8-10 lørdager i sommermånedene med varierende vær gir ikke et godt innblikk i potensiell effekt. Folk liker rutine og derfor ville ikke en godt målbar effekt vært mulig å oppnå før gjerne opp mot et år etter permanent gågate var på plass. Jeg vil også påstå at INGEN vil lide, verken næring eller trafikanter.

Torghandel i Ringebu

Men det sier seg selv at gågaten bidrar absolutt ikke til mer folk i sentrum uten at det utnyttes og tar tak i. Mer små-arrangementer som bruktmarkeder, by leker osv. Og ikke minst legge godt til rette for økt torghandel! Torghandel er noe som har vært til stede i all sin tid i Stavanger. Lokale bønder som selger grønnsaker, fiskebil med fersk og frossen fisk, Lysefjorden sjokolade, mat boder osv er bare noe som kunne gjort sentrum mer attraktivt. Dette er helt klart noe som kan bli attraktivt i Jørpeland og ikke minst være med på å trekke folk ut i sentrumsgatene. Mangel på lokale bønder og mat produsenter har vi absolutt IKKE! Problemet er mer at det må brukes..

Nå skal sant sies at været spiller en stor rolle for hvor mange som beveger seg i sentrum. Viser til en lørdag i sommer når Ryfylke Sykkelklubb hadde hinderløype i Rådhusgaten. Litt overskyet å fare for regn betydde lite folk i sentrum.

Næringslivet i sentrum og kommunen må virkelig lette på baken å ta tak… Ingenting skjer om vi sitter å funderer over ting som kunne vært bedre uten å gjøre noe med det..