Avsløring: Referansejuks i kunstkonkurransen på flerbrukshallen

Jørpeland Flerbrukshall. Illustrasjon: Backe Rogaland

I midten av januar innstilte et enstemmig kunstutvalg Renate Hermansen Fiskå som vinner av kunstkonkurransen på flerbrukshallen. Nå kan iRyfylke avsløre referansejuks etter at vinneren deltok med et referanseprosjekt av en annen Street art-kunstner.

I forbindelse med påmeldingen til kunstkonkurransen på flerbrukshallen skulle kunstnerne sende inn CV og fotodokumentasjon av tre tidligere prosjekter av tilsvarende format som dette prosjektet. Dette fremgår av konkurranseutlysningen lagt ut på Strand kommune sine nettsider 18.august 2020.

iRyfylke har nå avdekket at Renate Hermansen Fiskå som gikk seirende ut av kunstkonkurransen deltok med kun to av sine egne kunstverk. Samtidig ble et kunstverk signert av den Bergen baserte kunstneren Naeem Searle aka “NIMI” benyttet som et av Fiskås referanseprosjekter. I påmeldingen som iRyfylke har fått innsyn i opplyser ikke Fiskå om sin rolle i kunstverket men skriver følgende: “vedlagt følger bilder på 3 eksempler fra mine tidligere prosjekter“.

Fotodokumentasjonen Fiskå benyttet for å dokumentere sin kompetanse var Fiskås eget siste store muralprosjekt på Gjesdalhallen på Ålgård i regi av Nuart Festival og veggmaleriet på “gamle” Fjelltun skole. Samtidig benyttet hun kunstverket “The Last Traveler” som blant annet er oppført ved Jorenholmen i Stavanger.

Begge bildene under av “The Last Traveler” er fra 2017, kort tid etter at verket ble ferdigstilt i forbindelse med Nuart Festival. På bildet til høyre er det tydelig kun signert av NIMI som lengre nede i videoen forteller om inspirasjonen til verket. Bildefilen av “The Last Traveler” benyttet av Fiskå i sin påmelding ble skapt i Windows Photo Editor, 6.september 2020 kl 22.17, kun 21 minutter før Fiskå sendte sin påmelding på mail til leder av kunstutvalget, kultursjef Trond Ole Paulsen, 6.september 2020 kl 22.38.

På samtlige andre bilder av det samme kunstverket, er kunstnerens signatur inkludert. Bildet Fiskå brukte er klippet ut av et av Street art fotograf Brian Tallman sine bilder. På Nuart sine nettsider beskrives verket som “The Last Traveler av den Bergen-baserte artisten NIMI”. Vel og merke oppgir Nuart at verket ved Jorenholmen er oppført med assistanse fra RH74 (red.anm Renate Hermansen Fiskå) og street art entusiast Thomas Bolme.

Gategalleriet i Bergen selges for øvrig trykk av både “The Last Traveler” og “Sofia and the mountain” av street art kunstneren Nimi. Verket “The Last Traveler” ble først oppført på Sandviken i Bergen i 2016, før det ble oppført en versjon ved Jorenholmen i Stavanger i 2017.

Nuart Festival sin kortfilm om The Last Traveler av NIMI

Anser det som uproblematisk

Renate Hermansen Fiskå forteller iRyfylke at verken hun eller NIMI ser på dette som et problem da Fiskå har en vel så stor rolle i utførelsen av denne veggen som opphavskunstneren selv. Denne veggen er også brukt som referanse/markedsføringsvideo i forbindelse med gatekunstfestivalen i Aberdeen der vi begge står uthevet som en enhet, sier Fiskå.

Mulig jeg burde skrevet at prosjektet var utført som en duo, men her tenkte jeg ikke en gang tanken; dette var jo kun for å vise erfaring på stor vegg, legger Fiskå til. Fiskå sier at det aktuelle bilde er et hun har hatt liggende på pc i dette format i flere år. Hun mener at veggen ligger åpent ute på alle kanaler og var kun ment for å vise sin erfaring med å male i stort format.

Hun erkjenner at motivet er Nimi sin ide og han har laget mange varianter av denne. Men akkurat denne veggen har jeg satt mitt personlige preg på såvel som samtlige andre vegger vi maler sammen. Og vi anser dem som “våre”, argumenterer Fiskå.

  • Fiskå forteller at hun har ansvar for ansikter, kropp og detaljer på arbeidene våre som utgjør en stor del av ferdig produkt.

Hun forteller videre at dette ikke ble opplyst ved innsendelsen av påmeldingen da alle bildene ble lagt med for å vise hennes erfaring med å male ute i stort format. Jeg hadde ingen mørke baktanker eller intensjon om å lure noen, sier Fiskå.

På spørsmål om Fiskå anser sin deltakelse i konkurransen som berettiget, etter de nye opplysningene svarer hun at hun absolutt føler seg berettiget til å være med i konkurransen.

Fiskå hevder avslutningsvis at noen bevisst eller ubevisst har malt over hennes signatur på verket. Noe hun først oppdaget forrige uke da hun var i Stavanger. Hun viser da til at noen har gått over deler av nedre kant med hvit maling.

Vi setter stor pris på donasjon av valgfritt beløp for å ha lest artikkelen.
*Alle donasjoner behandles konfidensielt