Den populære 7-nutsturen, Jørpeland Rundt, blir tre dagers festival

Spaserlauget Jørpeland Rundt Anno 2002 ble stiftet i fjor sommer. Da var allerede planene klare om å ta arrangementet 7-nutsturen Jørpeland rundt til nye høyder. Nå blir det en tre dagers festival av det som startet som en årlig kompistur i 2002.

Spaserlauget Anno 2002
Historien går tilbake til år 2002 da en vennegjeng med Frode Vadla Risa, Ole Næss og Pål Brekke i spissen startet å arrangere en årlig tur sammen med et fåtall andre venner. I årenes løp var det alt mellom 5-15 venner som årlig deltok. For 3 år siden skulle kompisgjengen ta i bruk Facebook arrangement for å koordinere den årlige fjellturen for den begrensede vennegjengen. Men slik ble det ikke.
Ved en feiltakelse ble det ikke huket av for at arrangementet på Facebook var privat. Og dermed opprettet kompisgjengen et offentlig arrangement som ga umiddelbar respons i offentligheten. Rundt 60 deltakere stilte til start på 7-nutsturen, i 2017, som var gått fra å være en kompistur til å bli et lokalt turarrangement med langt flere interesserte.

I fjor sommer stiftet trekløveret Spaserlauget Jørpeland Rundt Anno 2002 og arbeidet etter dette med å søke midler til fremtidige arrangement. Foreningen fikk før jul tilsagn om 25.000,- i støtte fra Sparebankstiftelsen SR-Bank som kommer godt med. Nylig ble de også gjort oppmerksomme på at også kommunen har troen på fremtiden og har gitt et tilskudd på ytterligere 20.000,-. Risa og Næss jubler rundt bordet og viser sann glede over at fremtiden fort ble mye lysere.

Fornøyd Frode Vadla Risa med bevis på tilskuddet fra Sparebankstiftelsen SR-Bank. Foto: Privat

Den godt kjente 7-nutsturen
Når vennegjengen gjorde den såkalte kompisturen offentlig og merket responsen var det ingen tvil om at dette måtte fortsette. Samtidig så kompisgjengen at det var behov for å kanskje gjøre noe mer rundt arrangement. Turen over de syv nuter er den samme, men rundt arrangementet ble det gjort mye for å skape et arrangement for alle. PresseUansvarlig, Frode Vadla Risa, forteller at det fra tid til annen har vært et spørsmål om og ta en startavgift for å dekke kostnader. Men spesielt Risa har motsatt seg dette hver gang av den grunn at han mener arrangementet må være åpent for alle. Derfor er det helt fantastisk med støtten fra Sparebankstiftelsen SR-Bank og Strand kommune, sier Risa.

I 2018 deltok rett over 150 personer på 7-nutsturen Jørpeland rundt. Denne gang hadde vennegjengen gått litt mer offensivt ut og reklamert med filmsnutter i sosiale medier og laget en bedre ramme rundt hele arrangementet. Fruktstasjon med mat og drikke ute i løypa var et av tilbudene. I tillegg så den godt kjente gnagsårfesten dagens lys.

I 2019 hadde antall deltakere steget til rundt 200 og samtidig fikk vennegjengen med Sonja Hargaut i Rosehagen til å bistå med mat og drikke på gnagsårfesten i Kraftstasjonen. Gnagsår-general Risa forteller at den avsluttende festligheten startet som et ledd i å lage arrangementet mer sosialt. I stedet for å gå/springe over nutene for så å gå rett hjem, var det kjekt og kunne arrangere en sammenkomst etter styrkeprøven. Både for de som hadde tatt hele turen, men også for de som bare ønsket å delta på den sosiale sammenkomsten.

Med stigende antall deltakere, et voksende arrangement rundt og mer koordinering så vennegjengen at det var behov for både flere armer og ben samtidig som at noen kroner i kassen ville gjøre godt. Sommeren 2019, noen måneder etter at 7-nutsturen var over stiftet vennegjengen en forening med navn «Spaserlauget Jørpeland Rundt Anno 2002». Samtidig er de nå en komité på åtte personer som deltar i arrangeringen av det som i år blir en tre dagers festival.

7-nutsturen 2020

Tre dagers «gnagsår» festival
I år blir altså 7-nutsturen til en tre dagers festival som sparkes i gang allerede fredag 17.april med et kveldsarrangement i Rosehagen. Her vil det bli utstilt bilder fra Cecilie Brekke som gjengen med en tilfeldighet kom over på Instagram. Helge Kjellevold fra Lysefjorden Utvikling kommer og skal forteller om at Lysefjorden er mye mer en Preikestolen. Sveinung Mosnes kommer også for å gi et innblikk i hans turer. Det er verdt å merke seg at bildene som blir utstilt i Rosehagen, loddes ut blant deltakerne på lørdagens turer. Trekningen skjer på selveste gnagsårfesten lørdag kveld.

4-nutsturen starter ved IVAR på Leite

Dag to av festivalen så blir det 4 og 7 nutstur hvor deltakerne kan springe, gå, krype eller hoppe seg gjennom løypene som ellers blir godt merket. 7-nutsturen starter i Dollardalen og i 20 km, 1500 meter opp og 1430 meter ned skal deltakerne slite seg ut i vakkert landskap. Lørdagens slitsomme turer blir avsluttet med Gnagsårfest på Kraftstasjonen. Som i fjor serveres det mat, drikke og masse mer, legger Risa til. PresseUansvarlig Frode Vadla Risa presiserer følgende: Selv om du har tenkt å gå, går halve, eller går hele turen, så er du hjertelig velkommen på gnagsårfesten!

Kraftstasjonen + Frode Vadla Risa = Gnagsårfest. Foto: Privat

Søndagen og siste dag av festivalen lokker arrangøren med en blåtur med et snev av overraskelsesmoment. Alle deltakerne blir bedt om å møte i Jørpelandsvågen på et spesifikt sted til en spesifikk tid. Men hva som skjer videre er det bare arrangøren som vet, forteller Ole Næss i Spaserlauget. Og her håper vi at alle deltar som en sosial og morsom avslutning på festivalen bryter Risa ut avslutningsvis.

Legg igjen en kommentar