Ekstremværet Didrik – Farevarsel økt til høyeste nivå, rødt

I går skrev vi om at Meteorologisk Institutt varsler svært høy vannstand i Ryfylke når de sendte ut farevarsel med oransje nivå. I dag oppjusterte Meteorologisk Institutt farevarselet ett hakk til øverste nivå, rødt.

Ekstremværet som har fått navn Didrik vil føre til ekstremt høy vannstand i Rogaland, Sunnhordland og Hardanger. Det er estimert en vannstand 80-90 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene. Vannstanden er ventet å være på det høyeste mellom klokken 02 og 03 natt til onsdag. På Tau, Jørpeland og Oanes kai er vannstanden forventet å øke ca 85 cm over normalt høyvann nivå natt til onsdag. (Se figurer nederst)

Værsituasjonen er preget av et kraftig lavtrykk som ligger sørøst for Island. Dette setter opp et sør- og sørvestlig vindfelt som gir et signifikant bidrag til vannstanden. I denne sørvestlige luftstrømmen er det ventet at et mindre lavtrykk vil dannes og bevege seg inn mot Rogaland sent tirsdag kveld og natt til onsdag. Derfor ventes vannstanden å bli enda høyere i Sunnhordland, Rogaland og Agder.

På nettsiden til Meteorologisk Institutt beskrives rødt farevarsel slik:
Vi utsteder rødt farevarsel når vi forventer ekstreme konsekvenser som følge av været. Det vil være stor fare for at liv går tapt, og at det blir store ødeleggelser på eiendom og infrastruktur. Myndigheter og sivile i berørte områder oppfordres til å utføre tiltak som bidrar til å sikre liv og begrense skadeomfanget. Folk flest oppfordres til å minimere ferdsel i berørte områder. Røde farevarsler kan utstedes for mindre områder uten at værsituasjonen får ekstremværnavn.

Tidevann Jørpeland

Tidevann Jørpeland, grønn er varslet vannstand mens rød er beregnet tidevann. Skjermdump: Statens Kartverk

Tidevann Tau

Tidevann Tau, grønn er varslet vannstand mens rød er beregnet tidevann. Skjermdump: Statens Kartverk

Tidevann Oanes Kai

Tidevann Oanes kai, grønn er varslet vannstand mens rød er beregnet tidevann. Skjermdump: Statens Kartverk

One Comment

Legg igjen en kommentar