EMA mener AstraZeneca-vaksinen er trygg

European Medicines Agency(EMA) «frikjente» i dag AstraZeneca-vaksinen fra de omtalte bivirkningene. Det ble i pressekonferansen fremhevet at fordelene med vaksinene er mye større en de potensielle negative konsekvensene.

Ms Emer Cooke, Executive Director i EMA, innledet pressekonferansen med å si at det ikke er funnet en direkte sammenheng mellom de rapporterte hendelsene og vaksinasjon med AstraZeneca.

  • Fordelene veier opp for de mulige negative konsekvensene, sa Cooke.

Sikker og effektiv vaksine mot Covid-19

Funnene i undersøkelsene EMA har gjort er ikke tydelige nok til å bedømme om det faktisk er vaksinen som har forårsaket blodpropp hos de vaksinerte. Men EMA mener allikevel det er nok til å tillegge en advarsel i forpakningen til vaksinen om risikoen for blodpropp som en bivirkning.

Totalt har EMA fått rapportert om 7 tilfeller av disseminert intravaskulær koagulasjon (DIC) og 18 tilfeller av cerebral venous sinus thrombosis (CVST) av rundt 20 millioner vaksinedoser som er satt i Europa.

Vaksinen er sikker å bruke, men det bør bli en bedre oppmerksomhet rundt mulige bivirkninger som blodpropp og lave blodplater, sa Dr Sabine Straus i PRAC.

Det er fremdeles noe usikkerhet rundt vaksinen. I undersøkelsene ble det oppdaget at det kan forekomme små blodpropper 7-14 dager etter første vaksinering. Det er derfor viktig at befolkningen er årvåkne rundt slike bivirkninger, sa Straus.

Rapporten fra Rikshospitalet ikke medtatt

Cooke kunne i pressekonferansen fortelle at bakgrunnen for beslutningen i dag, er rapportert inntapportert til og med onsdag. Hun kunne også bekrefte at funnene fra ekspertgruppen ved Rikshospitalet torsdag ikke er medtatt i beslutningen.

Les også: Sammenheng mellom dødsfall og AstraZeneca-vaksinen

Overlege og professor Pål Andre Holme fortalte VG tidligere torsdag at årsaken til hendelsene er funnet. Og det er ingen andre ting enn vaksinen som kan forklare at vi har fått den immunresponsen hos pasientene.

Immunresponsen hos de tre helsearbeiderne resulterte i kraftige blodpropper, hvor en av helsearbeiderne døde.