Facebookgruppe skal sette folk i kontakt for samkjøring gjennom Ryfast

Fredag kveld ble facebookgruppen «Kompiskjøring gjennom Ryfast» født.

Årsaken til etableringen av gruppen er et klart svar på de høye bomtakstene i Ryfast. Over 200kr gjennom Ryfast

Vi har tatt en prat med grunnleggeren, Tor Gaute Tjessheim, som opprinnelig er fra Hommersåk men bosatt på Jørpeland. Selv dagpendler han til arbeid i Stavanger og vil gjerne dele utgiftene med andre.

Hvorfor startet du gruppen?
Helt ærlig så var det min samboer som satte meg på idéen med å si «skulle hatt en app for alle som skal igjennom tunnelen så en kan samkjøre» å lage app kan jeg ikke men jeg føler meg relativt kompetent på facebook så hvorfor ikke smelle i sammen en gruppe.

Jeg har «ledd lenge» av de som har forespeilet seg en pris på 100kr i tunnelen. Nå som prisen ble som den ble, så må det jo ses på alternativer. Rundt 8000kr i måneden i utgifter med maks taket er jo drøyt for de aller fleste vil jeg tro. Så hvorfor ikke dele på utgiftene. Kjører du full bil og har full rabatt gjennom gyldig autopass avtale så er du nede på sirka kr 34 pr passering.

Tror du dette blir populært blant beboere i Ryfylke?
Jeg håper jo selvfølgelig på det for alles lommebok. Hvordan det vil konkurrere med bussprisene vet jeg ikke, men jeg vil tippe du sparer en del tid med tanke på at pendlertiden går betraktelig opp når hurtigbåten forsvinner. Det vil jo helt klart være billigst med med et månedskort på buss om du dagpendler vil jeg tro. Men skal du bare over en gang i blant så hvorfor ikke samkjøre for å spare tid og penger

Hvordan fungerer dette for folk som ikke har vært borti samkjøring/kompiskjøring før?
Det kan fungere likt som i andre kompiskjøring grupper der du skriver hvor du skal fra/til så blir du kontaktet av de den/de du eventuelt kan sitte på med. Eller så kan det gjøres enkelt «skal til Stavanger/Jørpeland klokken ….. noen som skal være med å spleise» så kan det avtales opphenting. Her er det mange alternativ så vi må bare sammen prøve og feile for å få den beste ordningen.

Tror du at gruppen kan skape problemer for trafikkgrunnlaget i Ryfast?
Ja helt klart, vis 5 stk kjører sammen i stede for å kjøre hver sin bil så trenger en ikke mye mattekunnskap for å se at regnestykket til SVV ikke går helt opp.

Hva vil folk måtte betale for å sitte på med andre?
Jeg håper jo at folk kan være ærlige å dele broderlig på kostnaden for bommen, det går ikke så mye mer drivstoff med fem rumper i bilen i stede for en. Men vis folk vil ha med seg folk gratis så er det jo opp til dem selv. Men pirattaxi er ikke lov så hold dere innen for lovverket.

Hvor mange medlemmer håper du gruppen har før åpningen av Ryfast?
Det har jeg ikke tenkt noe på enda det får bli så mange det blir tenker jeg.

Vil det være mulig å finne noen å sitte på med via Høgsfjordsambandet også?
Samkjøring er vel litt grønt å det er jo i vinden om dagen så selvfølgelig må jo det være mulig. Jeg tenker at folk må finne en løsning på det som er optimalt for alle. Men som nevnt tidligere dette er samkjøring ikke taxi kjøring.

Hva vil du gjøre for å sikre at det ikke begås lovbrudd i gruppen?
Folk er voksne og må passe på seg selv at de holder seg innen for de reglene som er. Etter hvert som gruppa vokser må det nok være en moderator/admin gruppe som er behjelpelig på dugnad med å luke ut de som er ute etter pirat-taxier. Så er også lensmannen her inne hjertelig velkommen til luke vekk de som ikke følger hans regler. Så må jeg legge til at vanlig personvern gjelder så deling av morgentrøtte fjes ikke er tillat med mindre den sovende passasjeren godtar det.

Noe annet du ønsker å formidle?
Det er kanskje ikke alle som er like morgen glade som meg men tenk så gøy å bli kjent med nye folk å ha noen å snakke med i bilen på vei til jobb langt under havets overflate der egentlig bare fisken skal være.

Du tror ikke at dette kan skape såpass store problemer for Ryfastprosjektet at takstene ikke kan settes ned?
Tror vi nordmenn er for glade i å kjøre alene å ikke være avhengige av andre at det blir like mange som kjører med tom bil.
Men regner med at hun som var gal nok å godkjente dette prosjektet en gang i tiden er oppegående nok til finne en løsning slik at prosjektet hennes kan brukes.

Se gruppen her: https://www.facebook.com/groups/913738272321766/?ref=share

2 Comments

Legg igjen en kommentar