Forsøpling av strender som følge av Ryfast-prosjektet

Tirsdag forrige uke kunne en lese et leserinnlegg i Strandbuen av Rune Folkvord i Naturvernforbundet i Strand. Folkvord forteller at foreningen ryddet i Kuvika for en ukes tid siden og det ble funnet store mengder plastarmering også kalt «ryplast» og sprenglunter.

iRyfylke var onsdag i forrige uke en tur på stranden i Strandastøa for å sjekke hvor omfattende problemet egentlig var. Funnet sjokkerer!

En god neve full med «ryplast» etter 10-20 sekunder plukking på stranda like ved parkeringsplassen i Strandastøa. Foto: iRyfylke

En liten runde på stranda langs beltet av tang og tare som var skylt lengre opp på land en vanlig, ga jackpot. En god neve full av «ryplast» var gevinsten, og problemer er mye mer omfattende en som så. Mellom Strandåna og gjestedoen ved parkeringsplassen ble det observert rosa, blå og gule lengder av «ryplast».

Kritisk til metode og holdninger
Alf Henning Heggheim (Sp) syns det er synd at Ryfast plast fortsatt driver rundt i Ryfylke-bassenget. Ham tror det vil ta mange år før alt er borte, dessverre. Heggheim er klinkende klar på at vi ikke kan slå oss til ro med at Statens vegvesen sitt ansvar for oppryddingen er avsluttet med åpningen av Ryfast.

Han mener derfor at Ryfylke friluftsråd og andre gode krefter derfor må fortsette oppryddingen på oppdrag fra SVV.

Egil Tjensvoll, leder for Naturvernforbundet i Strand, er også overrasket over holdningen til Statens vegvesen. Han er enig med Heggheim om at SVV må fortsette opprydningen i lang tid fremover. Tjensvoll kan fortelle at Naturvernforbundet jobber på fylkesnivå med at Statens vegvesen skal få pålegg om å ta ansvar.

For andre aktører så er det forurenser sin plikt og ansvar å rydde opp uansett kostnad. Jeg føler at SVV prøver å unngå ansvar med å ikke være frempå nok med opprydding, sier Tjensvoll. Han mener at det kan ikke være slik at det kun er forurensning som blir meldt fra om som bli ryddet. Tjensvoll slår seg heller ikke til ro med at frivillige lag og foreninger rydder på oppdrag fra SVV, dette er rett og slett ikke nok sier han.

Mener de har nok krefter i sving
Statens vegvesen ved pressekontakt for Ryfast-prosjektkontor Øyvind Ellingsen svarer veldig unnvikende på spørsmålene fra iRyfylke. Han ønsker tydeligvis ikke å svare på om SVV gjør nok eller om de kunne gjort mer.

Han sier derimot at SVV har engasjert flere idrettslag som rydder langs alle strender i Strand kommune. Men at de fortsatt har noen områder som ikke er ryddet.

Ellingsen kan betrygge folk om at det ikke kommer mer «ryplast», fyllingen var ferdig for 2 år siden. Det som dukker opp på strender slik som nå etter springflo er «ryplast» som kanskje har ligget under brygger osv. Vi har fortsatt ryddemannskap og båt fra Helgøy som tar alle holmer og skjær vi må ta med båt, legger Ellingsen til.

Legg igjen en kommentar