Historiske turmål: Hekkanshålå

Som en del av de historiske turmålene i Nordmarka, er hekkanshålå tiende og siste stopp på turen. Det anbefales å gå hele turen fra start til slutt, men det er også mulig å besøke enkeltsteder. Her får du en liten innføring i historien til hekkanshålå . Samlingen på 47 historiske turmål fordelt på Tau, Nordmarka og Jørpeland er utviklet av Stein Tau Strand Auestad fra Tau og er digitalisert av iRyfylke.

Like ovenfor Lemensvika i Nordmarka ligger Hekkanshålå. Ut til hålå er det god sti, det er også merket med skilt hvor du skal ta av. Navnet Hekkanshålå skal stamme fra tysk språk og bety noe sånn som djevel eller heksehålå. Vi sier ennå hekkan når noe ikke er helt ok. Hekkanshålå er sagnomsust fordi at en katt skal ha blitt sluppet inn i hullet en gang og kom ut fjorten dager etterpå ved Vasstveit. Uten et eneste hår på kroppen.

Innslaget ved Hekkanshålå er lett og se og komme til, det eksakte hullet i Vasstveit er verre å finne, både fordi det finnes flere og fordi det er bratt og ulendt opp til hullet. Her må man trø varsomt og sikkert. Dette hullet er også en del større enn det i Nordmarka.

Man kan si mye om sagnet, men geologisk er dette et av de mest spennende områdene vi har i kommunen. Her finnes innslag av både fylitt, kvartsglimmerskifer og grafitt. Det er også i slike bergarter man har muligheter til å finne fossiler og gull!

Alle disse hulene og gangene ble også brukt av motstandsfolk under den annen verdenskrig.

Og hvorfor heter en av hulene Bjørnshihola mon tro….?

Interaktivt kart over historiske turmål i Nordmarka