Historiske turmål: Nausttuft og båtstø i Tøgjevågen

Som en del av de historiske turmålene i Nordmarka, er nausttuft og båtstø i Tøgjevågen niende stopp på turen. Det anbefales å gå hele turen fra start til slutt, men det er også mulig å besøke enkeltsteder. Her får du en liten innføring i historien til nausttuft og båtstø i Tøgjevågen. Samlingen på 47 historiske turmål fordelt på Tau, Nordmarka og Jørpeland er utviklet av Stein Tau Strand Auestad fra Tau og er digitalisert av iRyfylke.

Et stykke ut i Tøgjevågen, på sørsiden, ligger restene av naustet og båtstøa som hørte til husmannsplassen. Sjøen må ha vært et viktig matkammer for husmennene her. Den lille og magre jorda de hadde kan neppe ha vært tilstrekkelig til å fø en familie. Selv de som klarte seg best på plassen fikk neppe mer avling enn et par-tre tønner poteter, et par hundre kilo grovt havremel og litt byggmel i året. Melka fra et par magre kyr, kjøttet fra et lam eller to og kanskje 40 kilo flesk fra grisen hjalp selvfølgelig, men det ble nok likevel i minste laget når man skulle fø en familie på 6 – 9 mennesker gjennom et helt år.

Dermed ble nok sjøen ofte redningen for husmannsfamiliene i Tøgjevågen. Særlig i den såkalte vårknipa, når man måtte fø kyr og sauer med bark og lauv, og kyrne knapt ga melk for en tid.

Interaktivt kart over historiske turmål i Nordmarka