Historiske turmål: Sjøquists butikk og det gamle bakeriet

Som en del av de historiske turmålene rundt Nullen på Tau, er Sjøquists butikk og det gamle bakeriet 12. stopp på turen. Det anbefales å gå hele turen fra start til slutt, men det er også mulig å besøke enkeltsteder. Her får du en liten innføring i historien til Sjøquists butikk og det gamle bakeriet. Samlingen på 47 historiske turmål fordelt på Tau, Nordmarka og Jørpeland er utviklet av Stein Tau Strand Auestad fra Tau og er digitalisert av iRyfylke.

Kvernvegen 34 kalles ennå av mange for «Sjøquist-huset». Eiendommen, med «påstående bakeribygning med krambod» ble overtatt av Karoline Olsdatter Tau i 1914. Karoline var ugift, og drev landhandel her. Tidligere var det blitt drevet bakeri og landhandel i nr. 36, den eldre bygningen like bak «Sjøquist-huset».

Noen få år etter at Karoline hadde flyttet hit, traff hun en svensk sjømann, Carl Gustav Sjøquist. De to ble gift i 1918. Karoline var da 39 år gammel, og Carl Gustav var 29. Til å begynne med arbeidet Carl Gustav som murer, men ble etter hvert med i butikken. Både butikken og hjemmet til Karoline og Carl ble et gjestfritt samlingspunkt i området, og stua som lå over butikken ble på folkemunne kalt «De nygiftes paradis».

Etter at Karoline døde i 1948, ble Carl Gustav boende noen år alene i huset. Men på midten av 1950-tallet solgte han eiendommen og flyttet.

Interaktivt kart over historiske turmål: Nullen på Tau