Husk å stille klokken i natt

Natt til søndag 27.oktober er det slutt på sommertid og vi stiller klokken. Men husker du hvilken vei den skal stilles?

En god huskeregel er at vi alltid stiller klokken mot sommeren. Dette gjør da at når klokken stilles på våren, får vi lys lengre på dagen. Det blir tidligere lys på morgenen og vi har lengre lys på ettermiddagen. På høsten blir det da det motsatte, med lengre mørkt på morgenen og tidligere mørkt på ettermiddagen.

I natt kl 03.00 stiller vi klokken en time tilbake til kl 02.00.

I denne digitale verden er det ikke mange klokker som må stilles. Men du har kanskje en veggklokke eller armklokke som må vris frem eller tilbake.

Historien
Amerikaneren Benjamin Franklin (1785–1788) introduserte ideen om sommertid i et essay i 1784, mens briten William Willett i 1907 publiserte mer konkrete planer om sommertid, et forslag om å stille klokken fram 80 minutter for å spare energi.

Det var imidlertid først under første verdenskrig at sommertid ble innført, og klokken ble som regel bare stilt fram 60 minutter. Tyskland og tysk-okkuperte områder var først ut, ved å stille klokken fra 23.00 til 24.00, 30. april 1916. En rekke andre land i Europa, inklusive Norge fulgte etter samme år.

Tanken var å få bedre utnyttelse av sommermånedene med lys en time ekstra om kvelden, på bekostning av at sollyset kom litt senere om morgenen, men da sover man som regel likevel. Dette fører også til litt mindre energibruk, da man kan vente en time lenger ved å bruke ekstra belysning, selv om energisparingen i senere tid har heller mindre betydning i de industrialiserte land. Noen studier fra blant annet USA og Australia antyder at energiforbruket går opp pga sommertid, mens utviklingsland ofte rapporterer energisparing som følge av sommertid, og sommertid blir ofte innført på kort varsel for å hjelpe på akutte problem med strømmangel.

Legg igjen en kommentar