Jørpeland sentrum dør ut – Ølutsalg legger ned etter kort tid

Mange kjenner de kanskje fra før, men i over 1 år har Murph Morten Kalviknes og Rene Marcel Dusmanu Rønning drevet Bris Ølutsalg på Jørpeland.

Historien startet på nyåret i fjor i Vågabakken 22 på Jørpeland hvor gutta la ned mye arbeid i å starte sin første butikk. Øl og cider fra hele Norge og et bredt internasjonalt utvalg var i butikken til åpningen. Det virket som de hadde truffet spikeren både med konsept og plassering. Men av forskjellige årsaker flyttet de butikken opp i sentrum etter kun noen få måneder i Vågabakken. Drømmen om bedre synlighet og nærhet til sentrum ble en realitet.

I Rådhusgata, mellom Dynemesteren og Turistinformasjonen rett ved veien skulle være en perfekt plassering. Med minst 370 forskjellige typer øl og cider kunne alle finne noe for sin smak. Totalt har de nok hatt i overkant av 500 forskjellige typer innom i butikken forteller Murph Morten.

Men derfra og i tiden fremover gikk det bare nedover. Sviktende kundegrunnlag tvang også Rene ut i vikariat offshore. Nå hadde de hjelp til å drive butikken mens de selv var på jobb for å tjene penger til livets opphold. Men økonomien bedret seg ikke med tiden og tankene om nedleggelse tvang seg frem. Etter rådføring med andre ølutsalg i regionen ble de enige om å vente ut lavsesongen til våren kom.

Minkende mengde i hyllene nå som alt selges ut fortløpende Foto: iRyfylke

I juni 2019 annonserte de kroken på døra på Facebook. Og har etter det fått uttallige støtteerklæringer fra triste kunder som mister en koselig butikk med mye sjel og utrolig bra utvalg. De har bestemt at lørdag 17.aug er siste dagen og frem til da selges hele varelageret på sirka 5000 artikler for å prøve å dekke noe av tapet.

Murph Morten forteller at årsaken til at de legger ned er økonomien. Å dette skyldes nok en kombinasjon av manglende interesse, konkurransen mot butikkøl og at Ryfylkevanene er vonde å vende, utdyper han. Når han ser tilbake skulle han ønske de gutset mer å arrangerte forskjellige arrangement som ølsmaking osv. På den måten kunne vi nok selv bidratt til å øke interessen for produktene våre, sier han.

Da vi spurte om hvordan hans oppfatning av å drive butikk i Jørpeland sentrum var, la Murph Morten ikke noe i mellom. Men i korte trekk så har vi hatt en kjekk og lærerik tid. Men vår situasjon gjenspeiler utviklingen i sentrum de siste årene, med flere nedleggelser. Han innrømmer også at han nok er litt skuffet over en dvelende sentrumsutvikling. Rådhusgata er kanskje sentrumsgata, men det er ikke spesielt gunstig lokasjon, sier han. De fleste kjører forbi på vei til andre butikker eller tenker ikke på oss når de parkerer på en dagligvare for å handle middag. Selv skulle han ønske at Rådhusgata var gågate fra Kiwi til Prix hele året. På den måten ville folk beveget seg mer mellom butikkene til fots og kanskje stukket innom.

Murph Morten erkjenner også at de ikke har nye planer om andre prosjekt. Nå skal vi nok konsentrere oss om jobbene våre offshore og slappe av som arbeidstakere, sier han med en ro i stemmen.

De begge oppfordrer ryfylkebuen om å bruke nærbutikkene og handle lokalt. Før du vet ordet av det så er kanskje en av dine favorittbutikker borte.

Legg igjen en kommentar