Kan bli skulpturpark i Dalavegen på Jørpeland

Like over nyttår sendte den godt kjente trekunstneren Oliver Vogt inn søknad til kommunen på kjøp av kommunal tomt i Dalaveien på Jørpeland. Kunstneren håper selv at dette blir starten på en lang drøm.

Kunstneren ser for seg å etablere et kunstverksted med tilhørende galleri. I tillegg påpeker Vogt at det hadde vært spennende å bygge opp en skulturpark i sammenheng med dette.

En lang drøm, som nå kanskje blir virkelighet

Bukkene Bruse sittegruppe på Forsand. Offisielt åpnet av tidligere Forsand kommune på høsten 2018. Foto: Privat

Oliver Vogt er nærmest alene i Norge å drive med treskulpturer. Han er godt kjent i inn- og utland og har hatt oppdrag for blant annet Botanisk Hage og Naturhistorisk Museum i Oslo for å nevne noen. Mange her lokalt er også godt kjent med hans utrolige kunster. Det er nemlig Vogt som har laget treskulpturene på Jørpelandsholmen og Bukkene Bruse på Forsand. I 2013 og 2015 vant an VM i speedcarving og han deltar ofte på andre treskjæringskonkurranser i inn- og utland.

Vogt forteller oss at etter mange års drøm innser han at han ikke er en ung mann lenger. Skal drømmen bli virkelighet må han snart komme i gang.

Han har lenge vært på jakt etter egnet tomt. Men selv forteller han at det er vanskelig å finne den perfekte kombinasjonen uten at det krever lang opparbeidelse. Det viktigste er trær, for dette tar fort 50år å vokse til en grei størrelse. Men også nærheten til sentrum føler han er viktig, ellers blir det bare noe avsidesliggende som ingen finner.

Kunstverksted og skulpturpark

Nå har han endelig funnet det han betegner som den perfekte tomten. En 2000 kvadratmeter tomt like ovenfor kraftstasjonen og langs Dalavegen. Når Vogt forteller merker vi at han er veldig engasjert og at dette er noe som betyr mye for han.

Han tør langt ifra å tenker for langt frem, for avgjørelsen ligger enda hos kommunen. Men Vogt forteller at han fikk positive signaler når han i oktober var i møte med kommunen angående planene sine.

Skisse av kunstverkstedet og tilhørende infrastruktur. Skisse: Privat

I søknaden sin påpeker også Vogt at skulpturparken med tilhørende fasiliteter og tilbud vil være et kulturtilbud til lokalsamfunnet og ikke minst turistnæringen. I kunstverkstedet og på tilhørende infrastruktur vil han kunne tilby workshops, woodcarving-events, julemarked, aktivitetstilbud til barn og masse mer.

Bygningen ønsker han å bygge med hensyn til naturen og landskapet slik at det skiller seg minst mulig ut. Han ser for seg laftet bygg i heltre hvor naturen rundt er godt bevart.

Oliver Vogt forklarer hvor han ser for seg plassering av kunstverkstedet i Dalavegen. Foto: iRyfylke

Ordfører Irene Heng Lauvsnes forteller at hun syns planene til Vogt er veldig spennende. Hun har sjekket litt med administrasjonen, og de vil invitere Vogt til et møte for å gå gjennom planene for tomten. Etter hvert vil administrasjonen sende saken videre til politikerne for et politisk vedtak.

Legg igjen en kommentar