Klar tale fra Rogaland Redning i forbindelse med åpningen av Ryfylketunnelen

For en tid tilbake snappet vi opp en fortvilet daglig leder for Rogaland Redning, som etterlyste informasjon til bilbergerne fra Statens Vegvesen. Rogaland Redning også kalt Viking Redningstjeneste avd. Stavanger berger biler for Viking Redningstjeneste og SOS Veihjelp i Rogaland.

I slutten av november la daglig leder, Lars Morten Nesheim ut følgende melding på sin private facebookprofil:
Nå nærmer åpning av Ryfast seg og tunnelen skal inn i en stille måned før åpning uten at vi vet hvorfor.?
Nødetater som Politiet, Brannvesenet, Røde kors og Folkehjelpen har hatt øvelser og sikkert fått grundig innføring i rutiner ved ulykker.
Vi som driver med bilberging derimot har ikke hørt et ord.
Statens vegvesen svarer heller ikke på henvendelser om temaet.?
Det vel ingen som kommer til å jobbe mer der en oss.
Vi kjører både for SOS og Viking og hjelper over 17000 biler i året og vi har den eneste bergingsbilen på Strandalandet.
Dette er for dårlig

iRyfylke prøvde etter dette å finne svar. Vi var i kontakt med prosjektkontoret til Ryfast som henviste oss videre til nødetatene ved Politiet og Rogaland Brann og Redning uten at disse ville ta ansvar for noen innføring. Videre gikk ferden til Statens Vegvesen som ikke hadde noe mer og si en at bergningsselskapet måtte kontakt Rogaland Brann og Redning for å avtale noe.

Etter mye frem og tilbake tilbyr, presseansvarlig Øyvind Ellingsen i Statens Vegvesens prosjektkontor for Ryfast, å stille hos bergningsselskapet og vise filmer samt gi en innføring i tunnelene.

Torsdag, bare få dager før åpningen av Ryfylketunnelen ser det tilsynelatende ut som at bergningsselskapet fremdeles ikke har fått noe videre informasjon. Nesheim skriver torsdag følgende melding på facebook, som forøvrig er delt over 200 ganger:

I forbindelse med åpningen av Ryfast så har vi fra Viking og SOS veihjelp et tips.
Hvis du klarer å svinge inn i en havari lomme, ikke kjør helt frem. La det helst være minimum 20 meter igjen, slik at bergingsbil får plass foran uten å stå i veibanen.. Da slipper vi å stenge veien eller tilkalle buffer bil. Havari lommene skal være 50 meter lange.
Statens vegvesen har dessverre ikke kommunisert med oss i bransjen, så derfor ingen info i informasjonsvideo til Vegvesenet. Håper jeg at dette blir delt.

Hvorfor ingen ønsker at bergningsselskapene skal få opplæring i å håndtere ulykker og/eller bilbergninger er uvisst. Mulig nødetatene eller Statens Vegvesen ønsker å berge biler i Ryfast selv?

Nesheim forteller at det de ønsket var en befaring for å lage rutiner og gjerne kommet med noen innspill. Som for eksempel muligheten for at enden av havarilommene kunne vært skriblet.

Foto hovedbilde: Statens Vegvesen

One Comment

Legg igjen en kommentar