Leserinnlegg – Jørpeland i Mitt Hjerta

I dette leserinnlegget forteller Jørpelandsjenta Toni Ravn Dick om Jørpeland i hennes hjerte. Stedet hun ble født på, oppvokst på og nå er stolt av.

Eg e fydde og oppvokst her. I «d gula huset» (nå e d kvitt) i Elgveien rett me Hellandsbanen. Eg gjekk på den rødmalte førskolen så låg rett onna travbanen. Eg gjekk på barnaskolen me den fargerige veggen kor me sto i kø for å drikka av vannfontenene. På ungdomsskolen kor me benytta kvert friminutt for å få et glimt av personen me va forelska i akkurat den måneden.

Barkved ved morgegry. Foto: Toni Ravn Dick

Eg flytta te Stavanger, og så Sandnes, men nå e eg heima igjen. Eg seie heima, for det e her eg hørre te. 

Det va i Syrinringen eg og pappa gjekk søndagstur då me passerte et hus som hadde kattunger. Her fekk eg min fysste katt som eg delte mesteparten av barndommen min med.

Bruå me Kraftstasjonen. Foto: Toni Ravn Dick

Me travbanen fangte me rompetroll i bytter som me såg forandra seg te store fine froskar.

Det va bag banken me for fyste gang blei ferska av lensmaen, me taskå follt av pærecider. Oops!

Utsiktsvegen. Foto: Toni Ravn Dick

Det va på bryggå på Tungland, nær Vågen, at me fjaste me Ouija brett kl 12 på nåttå. 

Om sommaren når varmen lot kjenna på seg, krelte d me folk i Stemmen, så då va det om å gjør å finna et mindre folksomt område i elvå lenger oppøve Braudå.

I tenårå gjekk me titt og ofte opp Leitebakkane og bega oss ut på Utsiktsveien, for så å fjolla oss nerigjønå skogholte på vei heim i svartaste mørknå.

Årets høydepunkt va allti då tivolie kom te byn og satte opp karusellane på grusbanen. Kor mye sukkerspinn klarte me å eda? Kor mange rondar i koppane makta me? Stemningen va te å ta og føla på, me så høge og dondrane 90 talls musikk fra Vengaboys, Scooter og Dr Bombay at du konne hørra det heilt te øvre Førland.

Selemork. Foto: Toni Ravn Dick

Jørpeland har forandra seg ein del siden 80-90 tale, men uansett

kor eg går, uansett om det ser annerledes ud, så bler eg påmint om alt eg har opplevd her. Minnene kan ingen forandra. 

Då eg flytta tebage te Jørpen kjente eg utroligt mye på kor fredfullt det e her inne i forhold te Stavanger og Sandnes. Til og me loftå kjennes reinare ud. Å våkna te foglakvitter e magisk. Å konna handla på butikken uden å betala for parkering e fantastisk.

I sommar va eg og familien på Jørn Hoel konsert i telte i Vågen. Barndomshelten deranne. Ein fantastiske kveld me goe stemning som har gitt meg ennå ein fine opplevelse eg kan lagra i minne.

Regnbue. Bildet tatt fra Kvartsvegen på Leite. Foto: Toni Ravn Dick

Eg tror ikje eg e aleina når eg seie at Jørpeland e unikt. Jørpeland har vært me å forma meg som person fra eg va ein rampete bøtteknott. Det e virkeligt någe spesielt me denne plassen, og om eg får det som eg vil komme eg te å bo her resten av mitt liv. 

Takk te adle som e me å bidrar te at Jørpeland beholde sjarmen sin. 

Toni Ravn Dick, stolt jørpelending