Lokal illustratør sterkt medvirkende i lusebok som skal ta Norge med storm

Fredag 30.august ble boken ”Den lille luseboka” lansert på Norsk Barnemuseum i Stavanger. Boken er en morsom barnefortelling og opplysningsbok for hele familien.

Selma Iren Arnø (41) opprinnelig fra Tau men som nå er bosatt i Stavanger er illustratør og medforfatter i boka som blir betegnet som vår tids «Karius og Baktus»-eventyr.

«Historien om Lusse og Lasse ligger an til å kunne bli vår tids ‘Karius og Baktus’-eventyr. »
– Kristin Waldum-Grevbo, Landsgruppen av helsesykepleiere

Luseproblematikken er høyaktuell. Halvparten av alle 11-åringer i Norge har hatt lus en eller flere ganger, og lus er et gjengående problem som de fleste møter i løpet av livet. Det finnes mange myter og feilinformasjon om lus, smitte og behandling.

Om boken

”Den lille luseboka” har som hensikt å informere, normalisere, opplyse og veilede i en bokform som både appellerer de minste, og gjør faktamateriale tilgjengelig for hele familien.

Det er få bøker på norsk om hodelus, og noen av dem inneholder også faktafeil. Dette er den første boka om lus som kombinerer en underholdende, illustrert barnefortelling med fakta og veiledning.

“Å ikke si at dette grusomme eventyret kan ende godt, det ville vært lusent”
– Trond-Viggo Torgersen, forfatter av ‘Kroppen’

Teksten er delt opp i tre; historien om Lusse og Lasse, faktabobler og en veiledningsdel. Gjennom historien om Lusse og familien får vi på en morsom måte innsyn i luselivets hverdag og utfordringer. Denne teksten passer fint for barn fra barnehagealder og oppover. Faktabobler om hodelusenes historie og myter flettes inn i historien. Veiledningsdelen er beregnet på de voksne, og forteller hvordan man går fram med behandling og forebygging, hvor man kan henvende seg for å få hjelp, og hvem man skal informere (barnehager, skoler, omgangskrets o.l.).

Boken kan benyttes av helsestasjoner, apoteker, barnehager, skoler og andre institusjoner, samt privat bruk.

Medvirkende er også Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet bistår med faglig korrektur og Kristin Sofie Waldum-Grevbo, leder for Landsgruppen av helsesykepleiere, NSF.

Forfatterne

Mimi Britt Vindenes (f. 1958) er psykiatrisk spesialsykepleier, og har jobbet som helsesøster ved Bergen Helseråd ved avdeling for smittsomme sykdommer. Arbeidet blant annet med forebygging av spredning av hodelus. Har også erfaring som sykepleier ved barneavdeling og psykiatrisk dagsenter. Medforfatter av boken «Med glans i hjertet», Jæren Forlag, 2014.

Selma Iren Arnø (f.1978) jobber som illustratør og har undervist i kunst- og mediefag på Vågen videregående skole. Har gitt ut barneboka “Stjernegutten” (2013), “Ole er laget av et magisk rumpetroll” (2014, Kolofon forlag) og Emils bok (2018, Dysleksi Norge)

Legg igjen en kommentar