Mange kroner å spare på å fyre med ved på ettermiddagen

Vedfyring i peis. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

De rekordhøye strømprisene fortsetter o det er mange kroner å spare på å fyre med ved på ettermiddagen.

Ved nyttår hadde Norge de nest høyeste strømprisene på 10 år, viser oversikten til EnergiRapporten. Prisene er falt noe, men i snitt betaler alle i Sør-Norge i snitt 113,7 øre kilowatten. Følgelig er vedfyring rimeligere for de aller fleste – og det er mye å spare, særlig på ettermiddagene.

EnerigRapporten nr 3 og www.elskling.no viser helt klart at strømmen fortsatt er dyr i Norge. Spotprisen varierer fra 40 til 57 øre per dag, men når avgiftene kommer på toppen, er prisen altså 113,7 øre/kWh i snitt.

Kjøper man ved i større mengder – 1000-literssekker eller paller, er prisen ofte under en kroner per kilowatt. I tillegg vet vi gjennom mange undersøkelser at nesten halve befolkningen har tilgang på egen ved, sier Steinar Vigdal, som er styreleder i bransjeorganisasjonen Norsk Varme.

Mye å spare, særlig på ettermiddagene

Etter hvert har mange hjem fått avtaler der de betaler for nøyaktig bruk per time. Det er særlig i morgentimene og på ettermiddagene at strømmen er på sitt dyreste. Det er store beløp å spare for de som passer på å varme opp hjemmet med vedfyring, sier Vigdal.

Ny ovn og riktig tenning er viktig

En rentbrennende ovn er snill mot miljøet, og gir mer varme per kubbe. Det er dessuten viktig å tenne fra toppen av bålet. Det tar bittelitt lenger tid, men er enda bedre for miljøet.