Mira Craig får ikke transportere filmutstyr til Preikestolen med helikopter

Verken Strand kommune eller Stiftelsen Preikestolen ønsker at artisten Mira Craig og filmcrewet skal fly opp utstyr til Preikestolen i forbindelse med innspilling av en musikkvideo.

Artist og låtskriver Mira Craig (37) tok i juni kontakt med Strand kommune i forbindelse med et ønske om å få flydd filmutstyr opp til Preikestolen. I følge henvendelsen ønsket Craig å filme en musikkvideo for en ung kvinnelig artist som har en episk Adele aktig låt.

Crewet var på 2-3 personer men de hadde også en del kamerautstyr og drone så Craig anså det som litt vanskelig å gå dette opp. Før de gikk videre i planleggingen ønsket hun å sjekke mulighetene for å organisere helikoptertransport opp.

Blankt nei til helikoptertransport

I et møtereferat hvor Strand kommune og Stiftelsen Preikestolen drøftet dette temaet fikk sistenevnte tillatelse til å forvalte kommunens tillatelser på slike forespørsler. Kommunen ville allikevel ta del i avgjørelsene dersom helikopterflyvning skulle tillates. Men Stiftelsen Preikestolen får mulighet til å avslå enhver forespørsel uten at kommunen realitetsbehandler dette.

I svaret fra Stiftelsen Preikestolen skriver Helge Kjellevold at prosjektet høres ut som noe som vil kunne fungere på Preikestolen der de er opptatt av å fremheve naturen og stedet. Men det understrekes at de ikke ønsker produktreklame.

Det bes også om forsiktighet med å «beslaglegge» Preikestolen under innspilling og det henstilles til å gjøre dette når det er lite folk. Det gis ikke mulighet til å sperre av eller kreve noe område for seg selv under innspillingen. Fra Stiftelsen Preikestolen og grunneier sitt ståsted er det ikke ønskelig med helikoptertrafikk så dette er ikke aktuelt. Men dere er velkomne til å gå opp, avslutter Kjellevold i svaret.

Cruise men ikke flere

I 2017 spilte Tom Cruise og hans team inn en scene på Preikestolen. I den forbindelse godkjente den gang Forsand kommune over 800 flyginger til Preikestolen. I 2017 omtalte Dagbladet, Karmøy-bandet Temet Nosce som måtte ta beina fatt å bære alt utstyret de trengte for å lage musikkvideo, hele veien opp til Preikestolen-platået. Og det var NRK som i 2013 først omtalte saken om Karmøy-bandet. Karmøy-bandet fikk ja fra Forsand kommune, men Naturvernforbundet klaget avgjørelsen inn til Fylkesmannen som til slutt nektet bandet å fly én helikopter tur.

Naturvernforbundet i Strand har lenge ønsket at det ble vedtatt en forskrift som regulerer helikoptertrafikken rundt Preikestolen. Men all den tid denne forskriften ikke eksisterer virker der mer ut som det er et selektivt valg om hvem som får tillatelse og hvem som ikke får.

På samme tid er det flere tilbydere av sightseeing til Preikestolen. Et google søk på «helikopter Preikestolen» ga flere treff. Blant annet tilbyr Hellwing, Helicopter Flights, NorCopter turer til Preikestolen og rundt Lysefjorden.