Nei til Davidstjerne i Strand kommune – stort engasjement på sosiale medier

I lyse av den mye omtalte saken om at kommunen anmodet pinsemenigheten Klippen i å endre utforming på julestjernen, har det skapt stort engasjement på sosiale medier.

Julestjernen som blir benyttet på Jørpelandsholmen i forbindelse med et årlig julearrangement har utforming som en davidstjerne. Dette har fått flere reaksjoner fra lokalmiljøet og senest i begynnelsen av november fikk kommunen et brev som igjen påpekte dette.

På facebooksiden «Vi som støtter Sylvi Listhaug» ble det i går ettermiddag delt et innlegg med skjermdump fra nettsiden israelsvenner.no som har skapt uttallige reaksjoner. I skrivende stund har innlegget 455 kommentarer og er delt 84 ganger.

Noen av kommentarene på innlegget:

«Selvfølgelig skal an få bruke Davidstjernen. Å ikke få lov å bruke den er i strid med ytringsfriheten. Går ikke an å forby det. Vi lever i 2020.»

«Pinsemenigheten kan bare se bort ifra beskjeden, da beskjeden er grunnlovstridig. §100 gir pinsemenigheten rett til å utføre denne ytringen.»

I innlegget på facebook oppfordres det til å ta kontakt med Ordfører Irene Heng Lauvsnes å ytre seg om saken. I følge Aftenbladet har ordføreren fått flere telefoner, sms’er og eposter om temaet.

Også på Strand kommune sin facebookside har temaet engasjert. I skrivende stund er det 18 nye innlegg av besøkende på siden som omhandler temaet.

En skrive eksempelvis på kommunens side:
«24/12 feirer vi en hendelse i Davids by. At kommunen jeg skal betale skatt til, lar antisemittisme styre valget av pynt i den anledning, skremmer meg. Hvordan kan kommuneledelsen gi etter, for slike enkeltstående brune innspill? Hva slags historieløst tankesett reagerer på en Davidstjerne?»

Også Dagen redaktør Vebjørn Selbekk skrev en leder om temaet. I artikkelen skriver Selbekk blant annet «Julestjerne-protestantene og de kommunale julebyråkratene vil tydeligvis ikke ha et jødisk eller israelsk preg på julen sin. Da må vi nesten minne dem om noen sentrale fakta angående hvorfor vi i det hele tatt feirer jul.

Den høytiden markeres på grunn av at en jødisk gutt ble født av en jødisk mor i en jødisk stall i en jødisk by i et jødisk land.»

Saken oppdateres fortløpende

Legg igjen en kommentar