Solspeilet – The Norwegian Stonehenge

Solspeilet, The Norwegian Stonehenge, er et kunstverk og landemerke laget av
Stian Heimlund Skjæveland.

Solspeilet er plassert på Klungholmen i skjærgården utenfor Jørpeland i Strand kommune. Kunstverket er produsert i rustfritt stål og ble ferdigstilt september 2016 etter tre års arbeid. Verket ligner en egyptisk pyramide og er 8 meter høyt og rager 14 moh. Solspeilet er dekorert med historiske symboler, runer og ornamenter fra blant annet Osebergskipet. Ryfylkes nye attraksjon og landemerke er omkranset av 12 bautasteiner som har en diameter på 8 meter.
Kunstverket er finansiert av det private næringsliv, Rogaland Fylkeskommune, Strand kommune og Ryfylkefondet.

Om kunstneren

Stian Heimlund Skjæveland (født 19. november 1973 i Stavanger) er en norsk figurativ kunstner og skulptør.

Heimlund Skjæveland har utdannelse fra Kunstskolen i Bergen (KiB), Merkantilt Institutt (MI) avd. Bergen og Tegne- og maleskolen i Bergen. Han har arbeidet som billedkunstner siden 1995 og har atelier i Jørpeland by, der han vokste opp og er bosatt.

Stian Heimlund Skjæveland har blant annet laget narrative landskapsmotiver og figurkomposisjoner i olje. Maleriene hans tar utgangspunkt i Goethes farvelære og han vektlegger kontrasten mellom lys og mørke, i såkalt chiaroscuro-teknikk. Han henter blant annet inspirasjon fra naturen i Ryfylke og kunstnere som Leonardo da Vinci, Caravaggio, Rembrandt, Lars Hertervig og Lucian Freud.