Regjeringen tredobler straffen for mobilbruk i bil

– Det er trafikkfarlig å bruke mobiltelefonen når en kjører bil. Det har vært forbud siden år 2000. Likevel ser vi at mange ikke klarer å legge vekk mobilen når de kjører. Derfor øker vi nå bøtene til 5.000 kroner og prikkene fra to til tre hvis en blir tatt med mobilen, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Endringene ble lagt fram i statsråd fredag 11.desember, og trer i kraft 1. januar 2021.

I dag er boten på 1.700 kroner og en får to prikker ved bruk av mobil ved kjøring. Regjeringen innførte prikkbelastning for mobilbruk i bil i 2019.

– Det har ikke hatt den ventede effekten. Vi må derfor ty til sterkere virkemiddel. Med høyere bøter og enda en prikk, håper jeg sjåfører ser alvoret i dette. Det skal være så trygt som mulig å være i trafikken. Da må alt fokus være på det som skjer når en kjører, sier Hareide.

– Det er viktig at politiet har sanksjonstiltak som både virker forebyggende og får konsekvenser for de som bryter loven. Dette er en kraftig økning som jeg håper får folk til å tenke seg om. Det er ikke akseptabelt å bruke mobiltelefon når en kjører bil, og derfor får du nå svi dersom du gjør det, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

En økning i alle forenklede forelegg i trafikksaker

I tillegg blir satsene for alle forenklede forelegg økte. Det er fordi de ikke har vært endret siden 2018. Økningen er tilsvarende konsumprisindeksjusteringen fra 2018 til 2020.

– Bøter skal være avskrekkende. Da må vi sørge for at de holder et nivå som er i takt med prisutviklingen, sier samferdselsministeren.

Vi setter stor pris på donasjon av valgfritt beløp for å ha lest artikkelen.
*Alle donasjoner behandles konfidensielt