Reiseselskapene kan ikke garantere at du får hjelp på utenlandsreise

Mange lurer på hva reiseforsikringen dekker og om de skal bestille reise utenlands. Situasjonen i Europa er fortsatt usikker og gjør det risikabelt å reise ut av Norge.

– Vi kan ikke garantere at du får forsvarlig hjelp om du velger å reise nå. Smittespredning og vaksinasjonsgraden i mange land tilsier at det fortsatt er risiko forbundet med å reise, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Fremtinds reiseforsikring gjelder foreløpig ikke i røde land. Unntaket er for de som må på strengt nødvendige reiser.

– Vi har stor forståelse for de som har behov for å gjennomføre enkelte reiser, og vi dekker reiser til røde land når du må reise for eksempel på grunn av dødsfall og sykdom i nær familie eller skade på bolig i utlandet, sier Nielsen.

For næringskunder dekkes alle tjenestereiser når arbeidsgiver anser reisen som nødvendig å gjennomføre. Se flere eksempler på hva som anses som strengt nødvendige reiser lenger ned i saken.

Vil ikke sette kundene i vanskelige situasjoner

– Åpner vi opp vår reiseforsikring i røde land vil mange la seg friste til å bestille og reise utenlands. Da gjør vi det vanskelig for kundene våre og vi risikerer å sette dem i unødvendige og krevende situasjoner. Det ville vært uansvarlig av oss, sier Nielsen.

Det er mye å sette seg inn i om en skal reise utenlands slik situasjonen er nå. Hvilke unntak er det i forsikringsdekningen? Hvilke bestemmelser er det i landet du skal til og må du i karantene både ved utreise og hjemreise?

– En bør ha en reell forventning til hvordan en ferie i en pandemi faktisk kan være. Det kan by på flere utfordringer, og alle bør sette seg inn i smittesituasjonen og kapasiteten til det lokale helsevesenet, påpeker Nielsen.

Myndighetene fraråder nordmenn å reise utenlands

Det er ingen garanti for at sykehuskapasiteten i Europa blir god fremover og i sommer, særlig om og når flere begynner å reise. Det er ikke sikkert lokalt helsevesen kan hjelpe deg. Både assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad og helseminister Bent Høie fraråder nordmenn å reise, og presiserte dette på pressekonferansen 2. juni. Det generelle reiserådet gjelder nå til 1. juli 2021.

– Dette er hovedgrunnen til at vi ikke åpner vår reiseforsikring til røde land. På dette feltet er vi ikke smartere enn myndighetene og vi mener de er best skikket til å vurdere om land er trygge å reise til eller ikke, sier Nielsen.

På disse reisene gjelder forsikringen som vanlig

Blant strengt nødvendige reiser finner vi blant annet samværsrett med barn, bisettelser, livsforlengende eller nødvendig behandling, eller at du må håndtere en skade på bolig i utlandet.

– Er du i tvil om en reise er strengt nødvendig eller ikke, så er det bare å ta kontakt med oss. Sjekk også dine egne vilkår og nettsidene til forsikringsselskapet ditt, sier Nielsen.

– Reiseforsikring gjelder som vanlig på reise i Norge og dekker avbestilling om du blir akutt syk. Men om du har bestilt reisen etter 5. november i fjor dekker vi ikke avbestilling grunnet frykt for smitte eller koronarestriksjoner, sier Nielsen.

Fremtind dekker ikke avbestilling av innenlandsreiser ved karantene. Unntaket er hvis du blir satt i karantene av myndighetene, såkalt «myndighetspålagt karantene». Da dekker vi fortsatt avbestilling av fritidsreiser.

Hva om landet blir gult?

Fremtind får mange henvendelser fra kunder som vurderer å bestille reise. Flere tar sjansen på å bestille utenlandsreise langt frem i tid. Skulle myndighetene gi klarsignal ved å gjøre landet gult, eller tillate reiser med vaksinepass, er det én ting det er viktig å huske på.

– Om landet blir gult før avreisedato vil reiseforsikringen gjelde på reisen som normalt, med eller uten vaksinepass. Men vi dekker ikke avbestilling av reisen om den ble bestilt mens landet var rødt, presiserer Nielsen.