Rosehagen fortviler – Kommunen begrenser skjenking utendørs

Tidlig i september sendt kommunen sine retningslinjer for salg og skjenking av alkohol ut på ny høring. Retningslinjene som gjelder for en fireårsperiode av gangen innholder føringene som blir lagt til grunn ved for eksempel behandling av skjenkeløyver eller salgsløyver.

Innskrenking i uteserveringen
I retningslinjene som ble vedtatt i kommunestyret i 2016 begrenses adgangen serveringssteder har til servering på utendørs serveringsarealer.

I retningslinjene står følgende: Egnede utearealer i tilknytning til skjenkesteder, kan gis bevilling for skjenking av øl, sterk-øl og vin. Serveringsarealet skal være klart avgrenset med gjerde eller beplantning.

Det er altså da ikke lov å skjenke brennevin på utendørs serveringsarealer selv om restauranten gjerne har bevilgning for å servere denne typen alkohol. Dette føler Sonja Hargaut i Rosehagen blir helt feil.

Uteservering. Foto: Rosehagen Kafe

Ønsker å endre skjenkereglene
I et innspill til høringen argumenterer Hargaut for at reglene bør endres slik at «Spiserestauranter» kan servere brennevin på utendørs serveringsarealer. Innledningsvis viser hun til at denne reguleringen er høyst uvanlig i forhold til nabokommunene.

Sommerens gjester som ønsker dette er for det meste turister og byfolk. Det er liten forståelse for at vi ikke kan servere akevitt til sildetallerken eller at de kan få en cognac til kaffen, uten å måtte gå inn for å drikke den, skriver Hargaut i innspillet.

Hargaut tenker at dette burde være helt naturlig i nærheten av en turistmagnet som Preikestolen. Det er absolutt ikke snakk om vill spritskjenking, noe jeg heller ikke er interessert i å være en del av, legger hun til i innspillet.

Selv streber vi etter å kunne servere totale pakker til gjestene våre. Og det er nesten litt flaut å forklare gang på gang at brennevin kun kan nytes innendørs, spesielt når vi ikke helt forstår grunnen selv. Det er et stort ønske at dette punktet i skjenkereglene tas opp og vurderes mot at vi er en turistdestinasjon med besøkende fra hele verden, avslutter Hargaut med.

Mener det er forskjell på serveringssted og skjenkested
Hargaut presiserer at Rosehagen ikke er et skjenkested i den forstand, men et hyggelig spisested.

Vi har gjester fra hele verden som virkelig ønsker seg Norsk Akevitt til maten, eller en Cognac etterpå, forteller hun. På flotte sommerkvelder må et voksent menneske kunne få sitte ute med en Irish coffee etter maten om ønskelig. Rett og slett ønsker jeg å kunne tilby mine gjester et hyggelig måltid med det de ønsker i glasset, konstaterer Hargaut.

På spørsmål om sesongbasert utvidet bevilgning kan fungere dersom kommunen ikke ønsker å gi helt slipp, er Hargaut positivt til det også. Sesongen for uteservering er sånn sett fra april til september, så ut over det er det nok ikke mange som vil nyte noe utendørs, svarer hun.

Positive til endring
Erik R. Nyman-Apelset i Strand Venstre ser positivt på innspillet fra Sonja Hargaut. «Venstre er jo positiv til at det kan skjenkes alkohol i alle styrkegrader i kontrollerte former. Et serveringssted er kanskje det mest kontrollerte stedet en kan nyte alkohol etter vår mening. Vi ser derfor ingen grunn til at det skal være et skille mellom ute- og inneservering», sier Nyman-Apelset

Alf Henning Heggheim i Strand Senterparti er ikke kjent med uttalen fra Rosehagen når vi tar kontakt. Men sier at personlig er han positiv til å endre retningslinjene på dette punktet. «Jeg kan ikke se at det trenger å være noe forskjell mellom inne- og uteservering. Eneste vi nok bør vurdere er tidspunktet for uteservering», sier Heggheim.

Petter Korneliussen i Strand Frp er åpen for å se nærmere på akkurat dette. Han legger ikke skjul på at det generelt sett er noen i kommunestyret som nok ønsker strengere reglement, mens andre ønsker mer liberal skjenkepolitikk. FrP tilhører nok sistnevnte, legger Korneliussen til.

Legg igjen en kommentar