Slik bør du gjennomføre julen

Det er nødvendig med smittevernstiltak også i julen, men regjeringen lemper på noen tiltak for at folk skal kunne feire jul og nyttår litt mer som normalt.

– Julen er jo en tid for nærhet, ikke avstand. Vi vil at alle skal få feire jul med så mange som mulig av de man ønsker rundt seg. Det fortjener vi, ikke minst i år. Samtidig er vi bekymret for at julefeiringen skal føre til mer smitte i samfunnet. Vi ønsker ikke å starte det nye året med stigende smittetall og nye innstramminger i januar. Det vil ingen av oss, sier statsminister Erna Solberg.

Basert på råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har regjeringen besluttet følgende tiltak for julen:

• Du må fortsatt begrense det totale antallet mennesker du har sosial kontakt med gjennom hele perioden, og ikke minst i førjulstiden.

• Vi opprettholder anbefalingen om at man kan ha inntil 5 gjester til over nyttår.

• På to av dagene åpner vi for inntil 10 gjester. Det betyr altså inntil 10 gjester på julaften og nyttårsaften, eller to andre dager som man velger selv i løpet av perioden.

• Det må alltid være minst en meters avstand mellom alle som ellers ikke bor sammen. Dette gjelder både når man sitter til bords, når gavene deles ut og når julekakene kommer fram.

• Klarer du ikke å gjennomføre juleselskapet med minst en meters avstand hvis du inviterer 10 gjester, må du invitere færre.

• Hvis du kommer fra områder med høy smitte, bør du holde 2 meter avstand til folk i risikogruppen.

Disse anbefalingene gjelder for hele landet. I kommuner med stort smittetrykk kan det være strengere regler for antall gjester og kontakter. Følg derfor godt med på informasjonen der du bor.

– Når vi åpner opp for flere gjester to dager i høytiden, forutsetter det at alle er flinke til å holde minst en meters avstand og begrense antall sosiale kontakter gjennom perioden, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Sårbare grupper og ensomme

Regjeringen har i år bevilget 25 millioner kroner i ekstra midler til juleaktiviteter og hjelpetjenester.

– Jeg håper alle husker på å inkludere dem de vet er alene i adventstiden og i julen. Det viktigste er kanskje det som ikke koster noe. En invitasjon til en kort tur, en samtale på telefon eller video, sier Solberg.

Regjeringen oppfordrer frivillige organisasjoner som arrangerer alternative jule- og nyttårsfeiringer til å gjennomføre sine arrangementer så lenge anbefalte smitteverntiltak følges.  Det vil de fleste steder bety at organisasjonene kan samle inntil 50 personer samtidig innendørs, med èn meters avstand.

Illustrasjon: Ingrid Asp (ASD) / Lars Rune Opsahl (DSS) / Colourbox.com
Vi setter stor pris på donasjon av valgfritt beløp for å ha lest artikkelen.
*Alle donasjoner behandles konfidensielt