Snart tid for årets nasjonale ryddedugnad

Foto: Hold Norge Rent

Hold Norge Rent inviterer til nasjonal ryddedugnad 5. – 20. september og håper du har lyst til å bli med!

– I høst skal vi ta igjen for den tapte ryddesesongen i våres og rydde det som har kommet på avveie i løpet av vinteren, våren og sommeren, sier ryddegenreal Fanny Pindsle.

Vi har en stor jobb foran oss, og vi håper du blir med!

HVA SKJER PÅ RYDDEDUGNAD?

Hver dag i løpet av perioden 5. – 20. september oppfordrer vi til rydding langs elver, innsjøer, strender, holmer, øyer, stier og i byrommet. Du velger selv hvilken dag du ønsker å rydde, og vi håper temadagene kan være til inspirasjon. Start planleggingen allerede nå, og registrer ryddeaksjoner i Rydde.

5. september: Nordisk strandryddedag og den internasjonale strandryddedagen. Dagen avsluttes med #nattinaturen i samarbeid med Friluftslivets uke.

12. – 13. september: Friluftslivets uke arrangerer «En tur med mening», og vi oppfordrer til turer med søppelplukking.

19. september: Strandryddedagen 2020

HER ER ÅRETS TEMADAGER:

Du velger selv hvilken dag du ønsker å rydde, og vi håper temadagene kan være til inspirasjon:

• Vi rydder på hjemmebane: I samarbeid med Norges Idrettsforbund oppfordrer vi lag og foreninger til å arrangere ryddeaksjon på sin idrettsbane. Sammen tar vi en for laget og støtter opp under den nasjonale dugnaden (alt. kampen) mot forsøpling.

• Barnas dag: Vi ønsker skoler, barnehager, barn og unge velkomne til å markere barnas egen ryddedag! Gratis ryddeutstyr til barn er tilgjengelig i Rydde/ Ryddeappen.

• Vi rydder på land: en dag med fokus på ryddeaksjoner i innlandet og langs vassdrag og innsjøer, elver og i byrommet. For å bli med kan du ta #5forhvalen eller organisere ryddeaksjon i Rydde / Ryddeappen.

• Rydd med jobben: Mange arbeidsplasser ønsker å ta i et tak for naturen og vise at de støtter opp under den nasjonale dugnaden mot forsøpling. Ta med kollegene i lunsjen og rydd utenfor kontoret, eller arranger en ryddeaksjon med jobben. Bruk Rydde / Ryddeappen for å komme i gang!

• Dykkeaksjoner & vasseaksjoner: Det finnes utrolig mye søppel på havbunnen og derfor inviterer vi til rydding under vann og vasseaksjoner for de uten dykkerutstyr. NB! Rydding under vann krever spesiell tillatelse. Ta kontakt med den lokale dykkeklubben for mer informasjon.

• Vi rydder mikroplast og småsøppel: Søppel og små plastbiter som blir liggende kan skade dyrelivet, spre miljøgifter og være helseskadelige for både dyr og mennesker. Derfor må vi også plukke de små bitene.

• Strandryddedagen: Markeres den 19. september, startet i 2011 og markeres for tiende gang i 2020. Hvert år deltar tusenvis av frivillige. Bli med du også!

Foto: Hold Norge Rent

NYTTIG Å TENKE PÅ NÅR DU SKAL PLANLEGGE RYDDEAKSJON

1. Mange friluftsråd, frivillige organisasjoner, lag og foreninger, kommuner og bedrifter arrangerer ryddeaksjoner som er åpne for publikum i løpet av ryddekampanjen. I vår oversikt finner du lokale koordinatorer og nyttig informasjon om hvordan ryddingen organiseres der du bor.
2. I Rydde kan du organisere eller bli med på ryddeaksjoner, melde fra om forsøpling, registrere funn og bidra til å øke kunnskapen om forsøpling i Norge.
3. Hold Norge Rent deler ut gratis ryddeutstyr til alle som vil rydde. Finn ditt nærmeste hentepunkt i Rydde som oransje kuber.
4. En plan for håndtering av avfallet – ryddeaksjonen er ikke over før avfallet er håndtert! Sjekk ut Rydde for hvor du kan levere avfallet gratis der du bor.

Ryddeaksjoner og koronakrisen

Årets vårrydding ble utsatt grunnet COVID-19 og det har vært lite ryddeaktivitet i løpet av 2020. Med utreiseforbud og ferielystne nordmenn er sannsynligheten stor for at det kommer søppel på avveie i sommer. Derfor inviterer vi til to uker med rydding i september.

MEN: Smittevern er fortsatt viktig. Vi har laget en guide til rydding under koronakrisen med tips til hvordan du kan arrangere en trygg ryddeaksjon. Guiden oppdateres jevnlig og følger myndighetenes råd.

Vi setter stor pris på donasjon av valgfritt beløp for å ha lest artikkelen.
*Alle donasjoner behandles konfidensielt