STOR GUIDE: Her får du 250 turtips til hjemmepåsken!

Foto: Knut og Agnethe Larsen

Det ligger an til en drømmepåske for nærturer! Stavanger Turistforening vet at mange vil ut på tur i påsken. Derfor har STF samlet de aller beste dagsturtips i din bakgård. Her får du 250 turtips som passer for deg.

I år blir det en skikkelig annerledes-påske for mange. For de fleste blir både rødt klister og fjellski stående i boden i år. Selv om de lange påsketurene må vente til neste år, er det ingen grunn til at årets høytid ikke skal bli en turpåske!

Mange av oss liker å få naturen litt for oss selv, og ikke «tråkke oppi» hverandre på tur. I år er det ekstra viktig at vi sprer oss godt, og utnytter alle de nærturmulighetene som finnes. STF vil gjerne ta ansvar for dette, og har samlet nærmere 250 turtips til deg. Her får du alt fra byvandringer i brosteinsbelagte gater, til bratte bakker og luftig utsikt mot den verdenskjente Lysefjorden.

Turene STF ønsker å dele er 105 tettstednære turer i våre kommuner og de mange flotte turene fra boka «150 turer fra hav til hei». Turene er delt inn geografisk. Klikk på lenkene under bildet for å finne din drømmetur.

TOPPTUR I BYEN: Utsikten fra Vålandstårnet er imponerende, et perfekt sted å ta med matpakke og termos i påsken. Foto: Kjell Helle-Olsen

Dagsturer:

Nord-Jæren: Her finner du en rekke kystnære opplevelser, med strandturer, øyturer og byturer. Ni ulike turer venter på deg.

Sandnes-området: Sandnes er et skikkelig tureldorado! Her får du hele 23 ulike dagsturtips! Turene varierer fra 0 meter over havet til Bynuten og andre kjemper som strekker seg nærmere 700 meter over havet. Vi tipper du finner en tur du aldri har gått før på denne lista.

Jæren: La deg friste av 16 jærske turperler. Turene på Jæren gir deg vidt utsyn i alle retninger. Her kan du også gå i våre forfedres fotefar på turer langs Kongevegen og Vestlandske hovedvei. På dager med guffent vær er det fint å gjemme seg i Njåskogen. Her er mulighetene mange.

Madland/Gjesdal: Mange har nok dratt på påsketurer til Madlandsheiene før, da gjerne med ski på beina. Men området er også ideelt for fotturer. Her er ni turtips i klassisk fjellterreng. Hvorfor ikke bestige Gloppenuten fra Brekko og ha hele Madlandsheia for dine føtter?

Dalane: Heldige er de som bor helt sør i fylket vårt. Disse 18 turene går både helt ute i havgapet, og godt innpå heia. I Dalane kan du kjenne sjøsprøyten i ansiktet på formiddagen, og besøke Gursli-gruvene på ettermiddagen og dra på topptur dagen etter. Flere av turene er såpass høyt at det fremdeles ligger snø, husk å sjekke føremeldingene før du drar på tur.

Frafjord/Hunnedalen: Seks turer i spektakulære omgivelser, med flere av våre aller mest kjente turmål står på menyen her. Månafossen og Mån er et høydepunkt alle lokale burde besøke før eller senere, kanskje blir 2020 året du drar til den berømte fossen? Husk at flere av turene i dette området er skiturer på denne tiden av året, og at du kanskje bør vente til sommeren før du avlegger et besøk.

Lysefjord-området: Det er ikke verst å ha et verdensikon av en fjord som sitt nærturområde! Sjekk ut våre 18 turtips. Her er det tett mellom verdenskjente reisemål, men også en rekke mindre kjente turer som gir deg naturopplevelser i særklasse. Visste du at Moslifjellet er et STFs eget fjell? STF er faktisk grunneier på toppen.

Strandalandet: Friluftslivet står sterkt i Ytre Ryfylke, og det er ikke uten grunn. Her er det er merket utrolig mange fine turer, og noe av det unike er at nesten alle turene har panoramautsikt både utover havet, og videre innover Ryfylkeheiane. Her er ni turtips, fra den populære Reinanuten, til den vesle (men utrolig flotte) toppturen til Taurafjellet like ovenfor Tau sentrum.

Hjelmeland: Definitivt en av landets aller flotteste turkommuner! Hjelmeland har absolutt alt, og her kan du for øyeblikket drive både loffing i skjærgården, skiturer i høyfjellet og jakte høydemeter på barmarksfjell. Skjekkjesåsen og Lauvåsen er to gode alternativer for fotturer akkurat nå.

Suldal: Napen, Skaulen, Breifonn, Snønuten, Vassdalseggen. Dette er turer som gir rutinerte fjelltravere vann i munnen. Her er det fortsatt mye snø, og med årets snømengder kan det nok ta tid før det blir mulig å nå disse gigantene til fots. Heldigvis finnes det gode muligheter for fotturer blant annet rundt Hellandsnuten i Sand.

Ryfylkeøyene: Påsken er perfekt for litt øyhopping! Her er 18 turer fra hele Ryfylke-bassenget, fra Kvitsøy ytterst i havgapet til Bandåsen på toppen av Ombo. Et hett tips er å ta turen til Rennesøyhodnet. Herfra har du 360 graders utsikt. Hvorfor ikke ta med deg et kart til toppen og sett deg inn i Ryfylke-geografien?

UTE TIL LUNSJ: Vi er heldige som har kilometervis med lokale strender innenfor rekkevidde. Ta lunsjen ute, da vel! Foto: Kenneth McDowell

Nærturer:

Stavanger: Oljebyen var først ut med å ta den røde T-en ned fra fjellet og inn i bygatene. 52 hverdagsturer har vært en ubetinget suksess i mange år, og er mer relevante enn noen gang tidligere. Samtlige grøntområder i byen har merkede turstier. I tillegg finner du en rekke turer med interessante historiske fakta og kulturopplevelser underveis.

Sandnes: Her er det merket 10 fine turer i ulike bydeler. Sandnes Turlag har gjort en kjempejobb med å vise frem de bynære turmulighetene i Sandnes. Her kan du starte fra asfalten på Ruten og ende opp med unike naturopplevelser!

Sola: I samarbeid med Sola kommune er det merket sju nærturer. Flere av turene er også tilrettelagt for rullestol, barnevogn, rullator og rullebrett. Solas nærturer byr blant annet på sjøsprøyt, sandstrender og vakre kulturlandskap.

Gjesdal: Det er ingen hemmelighet at Gjesdal kommune er et fjellparadis med Hunnedalen som manges favoritt, men her er det selvfølgelig også kjempefint å gå i tettstedene. Det er merket tre nærturer rundt Ålgård. Turene er merket av Jæren Turlag i samarbeid med Gjesdal kommune og går til Flassavatnet, Øygardsvatnet og Edlandsvatnet.

Randaberg: I samarbeid med Randaberg kommune har vi merket 10 turer i nærmiljøet på Randaberg. Kommunen har også laget et utskriftsvennlig hefte, som du kan ta med deg ut på tur. Enkelte av turene har litt få merker, derfor anbefales det å ta med kart eller bruke Ut.no-appen.

Time: Her finner du fire løyper på Bryne, to på Lye og to på Kvernaland. Jæren Turlag har merket turer som gir deg varierte turopplevelser. Et eksempel er turen til Stemmen, som starter ved Smiå på Kvernaland. Dette var den første smia på Jæren som hadde fabrikkmessig drift, med en produksjon på 6000 til 7000 ljåer i året.

Klepp: I denne jærkommunen finner du sju merkede ruter fra Jæren Turlag. Sving for eksempel innom et par av Klepps høyeste punkter på turen Kleppevarden rundt, eller ta en kort avstikker fra Podlestløypa og finn godt bevarte krigsminner.

Hå: Utforsk seks nærturer med utgangspunkt fra togstasjonene på Nærbø, Varhaug, Vigrestad eller Sirevåg. Turene er merket av Jæren Turlag i samarbeid med Hå kommune.

Strand og Forsand: Turlaget har valgt å kalle nærturene sine for hjerterunder❤️. Det passer godt i disse tider! Du finner en hjerterunde på Jørpeland, Tau og på Forsand.

JÆREN: Knallflott utsyn underveis på turen til Vedafjell – nærtur i Hå kommune. Foto: Anne Katrine Lycke

Turvettregler i disse tider:

(basert på retningslinjer fra FHI og turvettregler fra Stavanger kommune):

  1. Hold god avstand til den vi går tur med, og de vi møter på vår vei, helst 2 meter.
  2. Gå max 5 personer sammen på tur (med unntak av de som er i familie eller i samme husstand).
  3. Ha god håndhygiene, ta med antibac på tur og bruk dette når håndvask ikke er mulig.
  4. Hvis du må hoste eller nyse, gjør det i papir eller i albuekroken.
  5. Gå turen hjemmefra eller ta sykkelen med på en luftetur. Unngå bruk av kollektivtrafikk.
  6. Hvis du skal over gjerdeklyvere på din vei, unngå å ta samme plass som andre, og bruk aller helst antibac før du tar i gjerdeklyveren.
  7. Ikke oppsøk de mest trafikkerte turområdene, men velg deg heller en nærtur i ditt eget nærmiljø.
  8. Oppretthold karantereglene som er satt av myndighetene.
  9. Vær rause med dem man møter på din vei. Et glimt i øyet og et smil må gjerne smitte på flere meters avstand!
  10. En tur hver dag er lurt, alene eller med få. Godt for folkehelsa, og kanskje for husfreden?

GENERELT BÅLFORBUD FRA 26. MARS: Brann- og redningssjefen har fattet vedtak om forbud mot å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark fra og med torsdag 26. mars klokken 16.00. Dette på grunn av gult varsel om økt skogbrannfare, og at nødetatene må gjøre det de kan for å opprettholde beredskapen under corona-epidemien. Bålforbudet gjelder alle Rogaland brann og redning IKS sine eierkommuner: Gjesdal, Klepp, Kvitsøy, Sola, Randaberg, Sandnes, Stavanger, Strand og Time. På nettstedet www.rogbr.no/grillogild står det mer om hva forbudet innebærer.

BYNÆRT: Lundsnesturen og Hundvåg rundt er to turer som gir deg frisk sjøluft. Her fra sjøen ved Trollskogen. Foto: John Petter Nordbø
Skrevet av John Petter Nordbø 2. april 2020

Legg igjen en kommentar