Strand’s glemte turistperle – Et politisk spill?

Den glemte turistperlen og landemerke Solspeilet eller The Norwegian Stonehenge ligger i Jørpelands uoffisielle bypark. Kunstverket er produsert i rustfritt stål og ble ferdigstilt september 2016 etter tre års arbeid. Verket ligner en egyptisk pyramide og er 8 meter høyt og rager 14 moh. Solspeilet er dekorert med historiske symboler, runer og ornamenter fra blant annet Osebergskipet. Ryfylkes nye attraksjon og landemerke er omkranset av 12 bautasteiner som har en diameter på 8 meter.

Kunstner og grunneier Stian Heimlund Skjæveland har gjort et godt stykke arbeid på Klungholmen. Sammen med en lang rekke bidragsytere er Klungholmen blitt bedre kjent som Solspeilet / The Norwegian Stonehenge. Kunstverket er finansiert av det private næringsliv, Rogaland Fylkeskommune, Strand kommune og Ryfylkefondet.

Minneplate med liste over private og kommunale bidragsytere henger på veggen til gapahuken Foto: Stian Heimlund Skjæveland

Det er anlagt brygge for å kunne gå i land med båt, og det planlegges å utvide eksisterende ankomstbrygge for å tilrettelegge universell utforming for rullestolbrukere og gangsti til gapahuk. Kunstneren selv ønsker også å legge mer til rette for organiserte arrangement i den nybyggede gapahuken med god nok plass til et selskap på 15-16 personer.

Den glemte turistperle
Solspeilet er et praktsyn midt i Jørpelands skjærgård, i innseilingen til Vågen kan den ses fra alle kanter. Stort sett er det ikke en eneste båt som ikke slakker farten for å studere kunstverket nøye på avstand. De siste årene har også flere hundre båter ankret opp nettopp her. Idyllen mellom Jørpelandsholmen og Fjellsholmen er ettertraktet i sommersesongen med blikkstille vann og strender. I ly for vinden stort sett alltid, kan du nyte Solspeilet eller gå i land for en tur rundt Jørpelandsholmen. Du kan også spotte Solspeilet fra Rv13 – Nasjonal turistveg.

Foto: iRyfylke

Øyvind Stuvik ved Fjord Expedition som driver kajakkutleie og guida kajakkturer i og rundt i Jørpelands skjærgård er stort sett innom Solspeilet. Han har også laget spesielle kart som alle som leier kajakk får med seg og her er Solspeilet med. Han anbefaler også de som leier kajakk å padle rundt holmene, legger han til. Stuvik sier også at området Solspeilet er i er spesielt anbefalt å padle i da det er rolig og skjermet. I år har Stuvik budsjettert med 1000 personer som skal guides rundt holmene og Solspeilet. Selv sier han at rundt 90% av de han guider ikke ønsker å gå i land noen plass men anslår at tallet er en del høyere for de som leier kajakk selv.

Nå er også kunstner Skjæveland i dialog om et mulig samarbeid med Fjord Events som driver guida turer med RIB-båt i Ryfylke. Atle Gundersen i Fjord Events var på vei ut på reise da iRyfylke tok kontakt, men bekreftet dialogen med Skjæveland. Selv håper Skjæveland at dette kan bidra til at flere får muligheten til ikke bare å se Solspeilet men også gå i land på Klungholmen. Det er klart at skal du gjøre noe er det best å gjøre det selv forklarer Skjæveland. Men han undres over at Strand kommune ikke har fått med seg Solspeilet. De fleste i kommuneadministrasjonen har nok sett det men få har besøkt det. Det merkelige er at i den nye reiselivsplanen for Strand kommune så er ikke Solspeilet nevnt men Jørpelandsholmen er.

Foto: Kristofer Ryde / Studio Negative

Et politisk spill?
I kommunestyremøte 19.juni i år ble den nye reiselivsplanen vedtatt, i den forbindelsen uttalte næringssjef Tor-Arne Johnsen på spørsmål om Solspeilet følgende: «Planen ble utviklet i kommunen og sentrale utviklingstrekk ble prioritert». iRyfylke har ikke lykkes med å få en videre uttalelse fra Næringssjef Tor-Arne Johnsen.

Hvorfor Solspeilet ikke var tatt med i planen fra start ettersom kommunen har bevilget flere hundre tusen til prosjektet er ikke godt å si. En form for avkastning for investeringene kommunen har gjort i kunstverket ville vel vært i sin natur? Det skal i følge administrasjonen ikke ha kommet inn innspill på høringen av reiselivsplanen som omhandler Solspeilet. Men en kan undres over at kommunen måtte ble gjort oppmerksom på potensialet som ligger et steinkast fra Jørpelandsholmen. Jørpelandsholmen blir trukket frem som en av de bynære turene som kan tiltrekke seg turister. Det er også et ønske i følge planen å lage et trafikk knutepunkt for blant annet båt og buss. Og ikke minst cruise/ekspedisjonsskip segmentet som kommunen ønsker å utvikle. Det er helt klart mye å ta av i denne kommunen, noe er klart og kan promoteres i morgen mens andre attraksjoner må utvikles å etableres før kommunen kan dra nytte av dem. Solspeilet i seg selv har nok langt ifra like stort potensiale som feks Preikestolen, men en bynær attraksjon er det helt klart. Identiteten til Strand kommune er nærhet til sjøen.

Strand Ordfører Irene Heng Lauvsnes uttalte i 2016 at Strand kommune har fått et nytt landemerke og en gave til allmennheten. Men hva skjedde med landemerke når reiselivsplanen kom i stand?

Kanskje kan feiden mellom kommunens administrasjon og Skjæveland i forbindelse med den kunstneriske utsmykkingen på Superparken være en underliggende årsak til at det ble sett vekk fra Solspeilet under arbeidet med reiselivsplanen?

Legg igjen en kommentar