Ti på Tur: «Krossen» med familien

Utsikt mot Tau fra Krossen (718moh). Foto: iRyfylke

Tirsdag i forrige uke gikk startskuddet for årets Ti på Tur i regi av Norsk Folkehjelp Strand og Forsand. Lørdag gikk ansvarlig redaktør i nettavisen iRyfylke på første topp sammen med familien.

Familie med 2 barn, 5 og 14 år, på tur. Langt ifra godt fjellvant, men liker seg ute i naturen.

Turen starter fra parkeringsplassen i Bjørheimsheia og går slakt oppover på samme rute som blant annet Langabergdalen, Reinaknuten, Skjørbu m.fl. Selve stien er bred og god, men steinete. På lørdag hadde det også vært en del nedbør de siste dagene slik at det var en del vann i stien.

Bilde ned mot parkeringen i Bjørheimsheia. Foto: iRyfylke

Turen fra parkeringen i Bjørheimsheia og helt til Krossen er godt merket hele veien. Et lite stykke fra parkeringen, drøyt 300 meter, deler stien seg og mot Krossen holder man til venstre. Følg stien videre opp mot «Roligheta» på venstre siden av tjernet.

Videre går turen i et litt bedre terreng et godt stykke. Etter mye nedbør kan det allikevel være litt utfordrende enkelte partier med mye vann og myr. Men gode tursko klarer å stå imot det meste.

Etter en god tur, på rundt 1,8 km, fra parkeringsplassen og over Strandabrynene med enkelt terreng selv for den mest uerfarne, kommer vi til turens stigning. En starter med stigning opp mellom Litlekrossen og Krossen. Forholdsvis grei stigning for de fleste uten de store hindrene.

  • Her traff vi også det første med snø langs stien. Ett kjærkomment syn for minste jenta.

På toppen mellom Litlekrossen og Krossen opplevde vi en fantastisk utsikt mot Jørpeland og ned i Langabergdalen (som var en av Ti på Tur-turene i fjor). Mellom «krossene» var det forholdsvis flatt mens vi fulgte stien videre mot Krossen og Reinaknuten.

Mellom Litlekrossen og Krossen med utsikt mot Jørpeland og Idse. Foto: iRyfylke

Vi begynte deretter på det vi kanskje håpet var turen siste stigning. Rundt 100 høydemeter over en avstand på cirka 400 meter er fasiten nå kartet studeres i ettertid. Vi begynte nok å bli slitne alle sammen, og temperatur nær 0 grader med vind bidro nok ikke spesielt godt.

  • Den flotte utsikten sørover mot Jørpeland, Idse og vestover mot Barkafjell gjorde det hele til en fantastisk opplevelse.
Siste lange stigning opp mellom «Krossene» med utsikt ned mot fjorårets Ti på Tur Langabergdalen. Foto: iRyfylke

Vel oppe på 660 moh var det betraktelig kaldere, mer snø og en vind som bidro lite til at omgivelsene kunne absorberes. Vi fortsatte raskt videre i et flatere terreng og trasket oss gradvis høyere over en avstand på 600 meter.

Siste lange stigning unnagjort, snart på toppen av Krossen som er lengst borte i bilde. Foto: iRyfylke

På stien møtte vi et nytt skilt som viste vei til Krossen.

De siste høydemetrene opp til Krossen var tunge for oss alle. Gleden over å være fremme bar oss opp og de minste klatret seg opp i påvente av kvikk lunch. Når toppen endelig var nådd trasket vi oss gjennom snøen mellom de to toppene ut til Ti på Tur-skiltet.

Der møtte vi en fantastisk utsikt som med tekst eller bilde vanskelig kan beskrives. Med utsikt langt inn over mot Tysdal den ene veien og helt til Tau den andre veien var det helt nydelig. På tross av kulden var været ganske fint noe som løftet utsikten noe hakk. Etter noen striper kvikk lunch og litt vann og kaffe bar turen nedover igjen.

Krossen med utsikt mot Tau. Foto: iRyfylke

Turen ned gikk på samme sti som turen opp, det var derfor greit å vite at det var nedover eller flatt hele turen tilbake til parkeringsplassen.

Alt i alt en flott tur, med varierende utfordringer både for små og store. Første bokstav er sanket, nå gjenstår bare ni topper til. Takk for turen «Ti på Tur»!

Turen til Krossen er 3,7 km en vei, noe som gjør dette til en lang tur for de minste. Omtrent halve turen går i mer eller mindre flatt terreng, mens tilsvarende halvdel går over varierende stigning. Med toppens høyde på 718moh også tatt i betraktning, passer nok denne turen for de litt eldre enn 5år eller de litt mer fjellvante.