Tidenes giverglede i Strand! Speiderne dro inn rekordbeløp på ryddedugnad

Lørdag morgen satte Strand Jørpeland speidergruppe alle kluter til. Det var på tide å rydde ut jula. Oppgaven var å rydde Tau og Jørpeland fri for panteflasker og juletrær. Dette arbeider ga speidergruppen sårt trengte midler i kassen.

Siri Twijnstra og Ben Pollard. Foto: Privat

Strand Jørpeland Speidergruppe har 121 medlemmer og holder til på Jørpelands Brug. Hver uke foregår det trening i speidermetoden for alle aldersgrupper. Innsamlingen er i tråd med speidingens grunntanke, utvikling av selvstendige mennesker som tar ansvar i samfunnet.

Et tjuetalls biler med tilhengere satte kursen ut i gatene. I bilene satt ivrige speidere og flittige foreldre. De var ca. 60 personer fordelt på Tau og Jørpeland. På forhånd hadde de prøvd å gjøre folk oppmerksomme på at de kommer via plakater i butikker, annonser i aviser og Facebook.

Peter Ole Botnen og Knut Blanchard. Foto: Privat

Litt tidlig å ta ned julepynten av treet vil kanskje noen mene, men det er like godt å få det gjort. Speiderne registrerte at ganske mange har gått over til plast-tre, men de får som regel panteflasker og det gir penger i kassen det også. Faktisk er det panteflaskene som utgjør mesteparten. I år mottok speiderne omtrent 200 juletrær og tusenvis av flasker. Dette ga speidergruppen over 50.000 kroner, som kommer veldig godt med når nytt utstyr skal handles inn.

Ole Bokn, Linnea og Kristian Herigstad, Sjur Stein og Alex Sinitskij Djønne. Foto: Privat

Når speiderne kommer på døren er det mange som gir et bidrag enten de har noe de vil ha ryddet ut eller ikke. Det er utrolig kjekt, og motiverende når såpass mange ønsker å støtte oss, forteller Tom Ravndal i Strand Jørpeland Speidergruppe. Dagligvarebutikkene som mottar all panten er utrolig positive, Rymi i nordmarka gir oss tilgang etter stengetid, så vi får levert juletrærne. Vi ønsker å sende en stor takk til de som gav oss bidrag og de hjalp oss å legge til rette for dugnaden, legger Ravndal til.

Det er en hard dag for speiderføtter, det blir mye løping, men det gnistrer i øynene når de får være med å bidra. Og ikke minst når de ser at det gir såpass gode resultater.

Pengene går til utstyr til speiderne. Speiderne er ute i all slags vær. I fjor var de ute på haik (overnattingstur uten voksne), på natten blåste det opp og nesten alle tarpene (presenning av telt materiale – speiderne sover oftest uten telt på haik) revnet i den sterke vinden. Sånt setter varige minner i barnesinn, men det koster å vedlikeholde og kjøpe nytt utstyr også.

I år reiser også et tredvetalls speidere til Kibblestone i England. Og gruppen fyller 100 år. Vi var med å arrangere åpningen av Ryfast. Det er i Strand Jørpeland speidergruppe det skjer!

Dersom du er nygjerrig på hva speiderne gjør ta en titt på www.strand-jorpeland.no eller søk de opp på Facebook.

Legg igjen en kommentar